Vyriausybės projektą ginantis premjeras Gediminas Kirkilas tikina, kad vienai valstybei pasistatyti naują AE jėgainę būtų pernelyg didelė našta, todėl buvo būtina pritraukti privatų kapitalą.

Vis dėlto dabartinis pasirinktas privatus investuotojas "Vilniaus prekybos" įsteigta "NDX energija" finansinių injekcijų AE statybai nesuteiktų. "Realiai jie prisidės tuo, kad jeigu bus imami kreditai iš bankų, jie garantuos savo turtu", - žurnalistams po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė premjeras.

Jis aiškino, kad net Skandinavijos šalys, kur valstybinis kapitalas yra stiprus, stengiasi atominių jėgainių statybos krūvį perkelti ne ant mokesčių mokėtojų, o privačiam kapitalui.

"Manau, kad tai teisingas spendimas. Juk valstybės garantai - tai yra perkėlimas krūvio ant mokesčių mokėtojų pečių. Tai kodėl mes, jeigu turime stiprias kompanijas, negalime pasinaudoti jų jau sukauptu kapitalu. Toks modelis buvo priimtas ...ir Vyriausybė turi vykdyti įstatymą", - tikino G. Kirkilas.

Anot jo, modelis, kad pati valstybė pasistatytų AE, buvo svarstomas prieš metus, bet dabar vėl grįžti prie tų pačių argumentų nėra prasmės, nes valstybė viena prisiimti finansinių įsipareigojimų negalėtų.

"Pats geriausias būdas žlugdyti projektą - jį atidėlioti. Stebina neatsakomybė kai kurių žmonių, kurie mėgina šį projektą žlugdyti, kitaip sakant, žlugdyti mūsų energetinę nepriklausomybę", - reziumavo Vyriausybės vadovas.

Atominės elektrinės (AE) įstatymo pataisas ketvirtadienį analizuos Seimo Ekonomikos komitetas, kuris yra pagrindinis šio projekto svarstyme. Komitetui teks nelengva užduotis surasti vieningą variantą, nes pateikta nemažai naujų pasiūlymų, kurie keičia Vyriausybės patvirtintas nuostatas.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas AE įstatymo projekte net išbraukė punktus, kurie įtvirtina teisę NI dalyvauti elektros tiltų su Lenkija ir Švedija statyboje. Komitetas nurodė ir daugiau nuostatų, kurios, jo nuomone, prieštarauja įstatymams ir Konstitucijai.

Dalis Seimo narių abejoja, kad AE įstatymas bus priimtas iki vasario 1 d. pratęstoje rudens sesijoje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją