Lietuva turi stiprų potencialą

Prasidėjus Rusijos plataus masto invazijai į Ukrainą, energetikos kainos – smarkiai iššoko. Tai privertė suvokti, kad pakankamai priemonių tą suvaldyti – Lietuva neturi, tačiau pastarieji metai privertė daug ko išmokti. Tą patvirtino ir D. Maikštėnas, teigdamas, kad Lietuvos apsirūpinimas energetikos srautuose – sparčiai auga.

„Baltijos šalys, iš tikrųjų, turi didelį potencialą pakeisti Rusiją Vokietijai, ateities energetikos srautuose. Turime suprasti, kad neišvengiama dekarbonizacija ir pokytis pačioje energetikoje dabar vyksta visame pasaulyje ir, ypač, Europoje, – maždaug apie 50-tus metus, didžioji dalis energetikos visoje Europoje bus žalia, ir visa pramonė turės naudoti žalią energiją, minimalizuodami savo anglies pėdsaką“, – aiškino pašnekovas.

Anot jo, būtent Vokietijai tai turi ypatingą reikšmę.

„Vokietijai tai reiškia, kad ji turės turėti kitus energijos tiekimo šaltinius, nes pačioje Vokietijoje nebus pakankamai gamtinio resurso, lyginant su pramonės apimtimi, kad būtų pagaminta visa energija vietoje. Tie energijos srautai – jeigu dabar jie į Centrinę Europą atvyksta tankeriais, laivais, iš dalies vamzdžiais, naftos ir dujų pavidalu – jie bus pakeisti elektronais ir žaliosiomis, visų pirma, vandenilio molekulėmis. Tas vandenilis, kartu su žalia elektra, bus pagaminamas pagrinde Šiaurės šalyse ir taip pat formuosis žalios energijos koridorius per tris Baltijos šalis“, – pasakojo D. Maikštėnas.

Kada savo poreikius Lietuva galės užtikrinti visu 100 procentų?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)