„Kiekvieną savaitę pamatome kainų išaugimą po kelias cento dalis, nes vienas ar kitas tiekėjas yra priverstas jas didinti dėl brangstančių išteklių. Gera žinia, kad didelių svyravimų tikrai nebus, bet žiemos link bus lengva augimo tendencija“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė D. Maikštėnas.

„Išbandymai, kurie buvo pernai metais, nesikartos. Tuo metu buvo dešimtimis kartų išaugusios didmeninės dujų ir elektros kainos, buvo visiškas neapibrėžtumas ir energetikos įmonėms reikėjo įtempti visas pajėgas, kad užtikrintų apyvartinį kapitalą ir pateiktų energiją savo klientams. Ši problema tikrai atslūgo. Iš tikrųjų, Europos energijos rinka parodė savo atsparumą ir prisitaikė prie dalinio Rusijos atsijungimo, prie naujų realijų“, – aiškino jis.

„Ignitis grupės“ vadovas paminėjo, kad rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje elektros kainos Lietuvoje pakilo į aukščiausias fiksuotas 2023 m. dėl regionuose vykdomų kapitalinių remontų ir užsitęsusių Lietuvos–Švedijos elektros jungties „NordBalt“ taisymo darbų. Anot jo – tai momentinis šuolis kuris neturės ilgalaikio poveikio.

„Dabar, pasibaigus vasarai, mes turime du dalykus. Pirma, visados rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais regionuose vykdoma daug įvairių kapitalinių remontų, dėl kurių dalis įrenginių būna stabdomi. Taip pat prisidėjo Švedijos kabelio gedimas, kuris iki šiol taisomas. Šie faktoriai turi tam tikrą poveikį momentinėms kainoms“, – sakė jis.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, rugpjūčio 21–27 d. savaitė buvo brangiausia elektros vartotojams 2023 m. – vidutinė savaitės elektros kaina pasiekė 142,58 Eur/MWh. Tuo metu rugsėjo 4–10 d. buvo antra brangiausia šiemet, kai elektros kainos siekė iki 127,5 Eur/MWh.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją