Anot jo, maždaug tokią dalį visų reikiamų dujų Europa dar importuoja naftotiekiais iš Rusijos.

„Vis dar apie 8 proc. dujų Europa perka iš Rusijos. Tai yra vamzdynais per Baltarusiją. Jei šiemet šis srautas sustotų visiškai (...) ir jei vidutinė ateinančios žiemos temperatūra būtų tokia, kokia buvo vidutiniškai pastarąjį dešimtmetį, o ne tokia šilta kaip šiemet ar praėjusią žiemą, Europai trūks 7 proc. dujų“, – antradienį „Swedbank“ ekonomikos apžvalgos metu sakė N. Mačiulis.

„Dėl to dar 7 proc. sumažinti gamtinių dujų vartojimą, kad jų nepritrūktų.Tai įmanoma, bet yra labai realus scenarijus, kad (dujų – ELTA) taupymo priemonės turės tęstis ir iki kito pavasario“, – teigė jis.

Ekonomisto teigimu, jau ruošiantis šiai žiemai Europos Sąjungos (ES) šalys vykdė dujų vartojimo ribojimo planus bei sugebėjo 20 proc. sumažinti gamtinių dujų importą, jų suvartoti 15 proc. mažiau.

„Visa tai padarė ES valstybės ir tai taip pat prisidėjo prie to, kad nesusidūrėme su blogiausiais scenarijais, kurie buvo pristatomi kaip baziniai, labiausiai tikėtini - t. y., kad gamtinių dujų trūks, reikės stabdyti pramonės įmones ir t. t.“, – pažymėjo N. Mačiulis.

„Swedank“ ekspertas taip pat sakė, kad nuo 2023 m. pradžios Bendrijos gamtinių dujų saugyklų užpildymas siekia 80 proc., kai paprastai tokiu metų laiku jos būna užpildytos mažiau nei perpus. Tą esą lėmė ne tik kritęs vartojimas, bet ir šilta žiema, dėl ko dujų reikėjo dar mažiau.
„Tai iš tiesų padėjo sumažinti dujų kainas. Jų pasiūla buvo pakankamai didelė, ji išaugo ir nebuvo tokios konkurencijos, kokia buvo pernai vasarą“, – akcentavo N. Mačiulis.

Tuo metu ateities sandoriai Nyderlandų TTF dujų biržoje, pasak ekonomisto, 2025 metams siekia apie 60–70 Eur/MWh.

„Tai yra 80 proc. pigiau, nei jos kainavo 2022 m. vasarą. Aišku, vis dar maždaug triskart brangiau, nei esame įpratę. Bet tai pakenčiamas kainų lygis“, – pastebėjo N. Mačiulis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją