„Nuostabu, kad bendrovės akcininkai gaus galimybę kompensuoti savo nuostolius. Liūdna, kad kompensacija teks mokėti iš valstybės kišenės, o ne iš valdžiai artimų mafijozų ir Putino oligarchų“, - rašoma M. Chodorkovskio pranešime.

„Tai pirmas nepriklausomas teismas, kuris išanalizavo „Jukos“ bylą iš esmės, su įrodymų tyrimu ir liudininkų apklausomis. Išvados nuspėjamos kiekvienam neangažuotam stebėtojui: „Jukos“ byla nuo pat pradžių iki galo buvo nepaslėptas sėkmingos bendrovės išgrobstymas valdžiai artimos mafijos“, - rašo 10 metų kalėjime praleidęs M. Chodorkovskis.

Šis teisminis procesas prasidėjo 2005 m. 2003 m. Rusija pateikė įmonei „Jukos“ kaltinimus dėl mokesčių nesumokėjimo, o šios kampanijos prezidentas ir pagrindinis akcininkas M. Chodorkovskis buvo suimtas (į laisvę jis išėjo 2013 m. gruodžio mėn.). 2004 m. pabaigoje aukcione už 263 mlrd. rublių (tuo metu ši suma sudarė 9,3 mlrd. JAV dolerių) buvo parduota didžioji dalis „Jukos“ priklausiusio turto įmonei „Juganskneftegaz“, kuri šiuo metu priklauso „Rosneft“.

2005 m. M. Chodorkovskis pardavė savo akcijas parneriams iš „Group Menatap Limited“. Tokiu būdu šiai įmonei atiteko 70,5 proc. „Jukos“ akcijų. Nuo tada verslininkas atsitraukė nuo visų teisminių su šia įmone susijusių procesų, o jo atstovai tvirtino, kad M. Chodorkovskis su jais visiškai nesusijęs. Tarp „Group Menatap Limited“ savininkų – Leonidas Navzlinas, Vladimiras Dubovas ir kiti.

Kadangi priteista suma yra nemaža, Hagos arbitražo teismas priėmė sprendimą, jog Rusija ją turės sumokėti iki 2015 m. sausio 15 d. Vėliau bus skaičiuojami delspinigiai. Be to, nuo liepos 28 d. per dešimt dienų Rusija galės kreiptis į Nyderlandų teismus dėl šios nutarties panaikinimo. Manoma, kad Rusija pateiks apeliaciją, kurioje bus nurodoma, jog vienos iš ginčo šalių parodymai nebuvo išklausyti, todėl ši nutartis pažeidžia dorovės tvarką bei pagrindus.

Jei Rusija nesumokės priteistos sumos per nustatytą laiką, ji bus išieškota priverstine tvarka.

Rusija jau paskelbė, kad šį sprendimą skųs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (280)