Naftos bendrovės vadovas ir Kaliningrado srities valdžios pareigūnai aptarė daug klausimų, tačiau apie pasiektus susitarimus kol kas oficialiai nekalbama, skelbia „Novyj Kaliningrad“.

V. Alekperovo susitikimas su vietos valdžios atstovais vyko už uždarų durų. Susitikimui pasibaigus, bendrovės, „Lukoil“ vadovas, valdantis turtą, tris kartus viršijantį Kaliningrado srities biudžetą, pabendravo su žurnalistais.

Svarbiausias klausimas, dominęs žurnalistus, buvo naftos gavybos perspektyvos kurortinėje pakrantėje netoliese Kranto ir Kulikovo. Kaip per interviu „Novyj Kaliningrad“ sakė bendrovės „Lukoil-Kaliningradmorneft“ vadovas Jurijus Kessleris, naftos žvalgyba jau vyko trijuose objektuose, ji buvo paremta 2006 metais Federalinės naudingųjų iškasenų agentūros išduoda licencija. Kalbant apie licenciją naftos gavybai, ją bendrovei teks gauti atskirai.

Iš pradžių mobilios naftos platformos „Arktičeskaja“ darbuotojai vykdė žvalgybą objekte D-29 (Kulikovo rajone, kur planuojama įkurti azartinių žaidimų zoną „Jantarnaja“). Rugpjūtį žvalgyba persikėlė į objektą D-41 (vos už 5 kilometrų nuo Kranto pakrantės). Vėliau atlikti žvalgybos darbai objekte D-33, esančiame netoliese jūrinės sienos su Lietuva. J. Kessleris patvirtino, kad Kulikovo rajone esančiame objekte D-29 rasta naftos, jos atsargas vertins Volgogrado instituto specialistai.

Skelbiama, kad naftos gavybos darbus planuojama pradėti 2017 metais. Nepaisant to, pirmadienį per V. Alekperovo vizitą Kaliningrade paaiškėjo, kad naftos platformos prie Kranto ir Kulikovo nebus. „Lukoil“ pasirengęs dirbti naftos telkinyje, esančiame maždaug už 80 kilometrų nuo kranto (kalbama apie telkinį D-33).

„Šiandien tai Gynybos ministerijos poligonas. Šiuo metu deriname savo veiksmus su Gynybos ministerija. Jokiais būdais nenorėtume jiems sutrukdyti ginkluotės bandymų“, – pareiškė V. Alekperovas.

Atsakydamas į klausimą apie naftos platformos statybas, V. Alekperovas pareiškė, kad 2016 metais bus baigta naftos žvalgyba.

„2018-2019 metais prasidės naftos platformos statybos“, – pareiškė „Lukoil“ vadovas. Vėliau „Lukoil“ prezidentas patikslino, kad gavyba bus pradėta jau 2017 metais. Anot V. Alekperovo, ten planuojama įkurdinti iki penkių naftos platformų.

„Kai kur bus mažesnės, kai kur – didesnės. Viena iš jų bus panaši į D-6, o kitos – modernesnės. Planuojame jas gaminti bendrovėje „Kliver“, kuri anksčiau priklausė „Lukoil“ grupei, taip pat gamykloje „Jantar“.

Jau pasidomėjome visomis Kaliningrado gamyklomis, pateikėme užsakymų“, – sakė „Lukoil“ prezidentas. Jis taip pat pridūrė, kad platformos numatytos 35 metų darbui.

Į klausimą, ar Rusijos naftos gavybos bendrovė nesulauks Lietuvos pasipriešinimo, nes naftos telkinys yra netoliese Rusijos ir Lietuvos sienos, V. Alekperovas atsakė trumpai: „Ne. Visa mūsų veikla bus vykdoma Rusijos Federacijos teritorijoje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)