Jos teigimu, būtina įranga pagaminta „Siemens“ gamykloje Kinijoje, šios įmonės prašymu.

„Litgrid“ informuoja, kad strateginiuose elektros perdavimo sistemos projektuose, įskaitant ir pasiruošimą sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, nedalyvauja Kinijos bendrovės. Įrangą tiekia patikimos Europos ir JAV įmonės, patikrintos pagal nustatytus nacionalinio saugumo reikalavimus“, – pirmadienį išplatintame pranešime spaudai teigia „Litgrid“.

Pirmadienį LRT radijas pranešė, kad sinchronizacijai su Europa ir atsijungimui nuo Rusijos valdomos IPS/UPS sistemos „Litgrid“ įsigijo Kinijoje pagamintus skyriklius ir jungtuvus.

„Litgrid“ iš Kinijos neperka jokios įrangos, kuria gali būti perduodami duomenys, kaip tai numatyta Vyriausybės nutarimuose. Bendrovės vykdomuose projektuose nedalyvauja rangovai ar tiekėjai iš Kinijos“, – tvirtinama pranešime.

Operatorės teigimu, birželį vienas iš tiekėjų, Vokietijos įmonė „Siemens“, paprašė „Litgrid“ į standartinius techninius reikalavimus atitinkančios įrangos registrą įtraukti savo gamykloje Kinijoje pagamintą įrangą.

„Sprendimas priimtas tiekėjui nurodžius, kad jis perkelia įrangos gamybą iš Europos“, – komentuoja „Litgrid“.

„Kai kalbame apie prekes ar paslaugas iš Kinijos, reikia atskirti Kinijos gamintojus ir Europos gamintojus, kurie dalį savo įrangos gamina Kinijoje. Be to, skirtingi reikalavimai taikomi įrangai, kuria gali būti perduodami duomenys – tokiai kaip kompiuteriai, valdymo sistemos, ir elektros tinkle naudojamos pirminės įrangos, tokios kaip jungtuvai. Esame valstybės valdoma įmonė, visas prekes ir paslaugas įsigyjame viešuosiuose pirkimuose, atidžiai laikomės visų įstatymų ir iš Kinijos neperkame įrangos, kuri galėtų kelti riziką nacionaliniam saugumui“, – pranešime cituojamas „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Pranešime operatorė patikino, kad sinchronizaciją įgyvendina laikydamasi visų Lietuvoje galiojančių teisės aktų.

Aiškinama, kad strateginių projektų rangovai yra tikrinami pagal nustatytus nacionalinio saugumo reikalavimus prieš pasirašant sutartis, o prieš įtraukiant įrangą į standartinių techninių reikalavimų registrą tikrinama, ar įrangos gamintojams nėra taikomos Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos ir JAV sankcijos.

Taip pat informuojama, jog Kinijoje pagaminti komponentai dar nėra instaliuoti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją