„Paskutinę metų savaitę vėl fiksavome itin aukštą vėjo jėgainių generaciją. Dėl šventinio periodo ir šiltesnių orų praėjusią savaitę elektros energijos vartojimas mažėjo net 10 proc. Aukšta vėjo generacija ir mažesnė elektros paklausa lėmė, kad metus užbaigėme su itin mažomis elektros kainomis“, – pranešime spaudai cituojamas bendrovės „Litgrid“ Strategijos departamento vadovas Liutauras Varanavičius.

Anot „Litgrid“, elektros suvartojimas šalyje gruodžio 25–31 dienomis mažėjo 10 proc., nuo 254 iki 228 gigavatvalandžių (GWh). Lietuvoje vietos elektrinės užtikrino 61 proc. šalies elektros energijos suvartojimo. Bendrai Lietuvoje praėjusią savaitę buvo pagaminta 139 GWh elektros energijos – 2 proc. mažiau nei ankstesnę savaitę, kai vietinė gamyba siekė 141 GWh.

Praėjusią savaitę daugiausiai elektros energijos pagamino vėjo jėgainės, nors jų gamyba sumažėjo 3 proc., nuo 94 iki 91 GWh. Hidroelektrinių gamyba sumažėjo 12 proc., nuo 19 iki 17 GWh. Tuo metu šiluminės elektrinės pagamino tiek pat, kiek ir praėjusią savaitę, – jų gamyba siekė 17 GWh.

Per savaitę vėjo elektrinės pagamino 66 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos, hidroelektrinės – 12 proc., šiluminės elektrinės – 12 proc., o kitos elektrinės – 10 proc.

Pagal importo ir (ar) eksporto santykį, 42 proc. šalies elektros energijos poreikio buvo importuoti. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importo kiekis mažėjo 7 proc., nuo 165 iki 153 GWh. 55 proc.
buvo importuoti iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 3 proc. – iš Latvijos ir likę 42 proc. elektros į šalį pateko per sieną su Lenkija.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos augo 27 proc. nuo 41 iki 52 GWh. 8 proc. eksporto iš Lietuvos buvo nukreipta į Lenkiją per „LitPol Link“ jungtį, o didžioji dalis – 92 proc. į Latviją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją