Paklausos telkėjai apjungia grupę vartotojų, kurie gali prireikus naudoti mažiau elektros. Tokiu būdu vartotojai dalyvauja elektros sistemos gamybos ir vartojimo balanso užtikrinime bei gali sumažinti savo energijos kaštus.

Telkėjai leidžia lanksčiai ir greitai – vos per 15 min. užtikrinti, kad elektros energijos sistemoje pasiūla atitiktų paklausą.

„Enefit“ yra sutelkusi energijos vartotojų grupę jau su virš 10 MW galios balansavimo įrenginių.

Lietuvai kartu su kitomis Baltijos šalimis rengiantis prisijungti prie Kontinentinės Europos sinchroninės zonos ir savarankiškai valdyti sistemų dažnį, tokių lanksčių paslaugų nauda ir poreikis tik augs.

„Litgrid“ kartu su Latvijos ir Estijos operatorėmis AST ir „Elering“ suskaičiavo, kad nuo 2025 metų, kai pradės veikti Baltijos šalių balansavimo pajėgumų rinka, joje kasdien bus užsakoma apie 1700 MW balansavimo pajėgumų. Nauja balansavimo rinka kuriama besiruošiant sinchronizacijai su kontinentinės Europos elektros tinklais, po kurios Baltijos šalys veiks kaip bendras dažnio valdymo blokas ir balansavimo pajėgumų paslaugas užsakys kartu.

Lietuvos rinkos dalyvių balansavimo energijos pasiūlymai yra aktyvuojami bendroje Baltijos balansavimo rinkoje. Šiuo metu šioje rinkoje jau veikia nepriklausomo paklausos telkimo rinkos dalyvė „Fusebox“.

Tikimasi, kad sėkmingas bendradarbiavimas su antraisiais šalyje paklausos telkėjais atvers kelią ir paskatins į rinką įsilieti daugiau lanksčių paslaugų vystytojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją