Jo skaičiavimais, lapkričio 7–13 dienomis vidutinė didmeninė elektros energijos savaitės kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje, palyginti su ankstesne savaite, pakilo nuo 161 iki 182 Eur/MWh.

Pasak „Litgrid“ Strategijos departamento direktoriaus Liutauro Varanavičiaus, elektros kaina išaugo, nes dėl kasmetinio Lietuvos ir Švedijos elektros jungties „NordBalt“ remonto elektros tiekėjai importą iš Skandinavijos turėjo pakeisti Lietuvoje pagaminta elektra arba brangesne energija iš kitų regionų.

Vis tik, L. Varanavičiaus teigimu, „reikšmingo“ kainos augimo nebuvo, nes Baltijos šalyse, Vokietijoje ir Suomijoje daugiau elektros pagaminta iš vėjo.

„Pavyzdžiui, Lietuvoje vėjo jėgainės pagamino net dvigubai daugiau elektros energijos nei savaitę prieš tai, o jų gamyba sumažėjo tik sekmadienį, kai elektros vartojimas ir kainos paprastai būna žemiausios per savaitę“, – pranešime cituojamas L. Varanavičius.

Lietuvoje vėjo generacija padidėjo dvigubai (nuo 20 GWh iki 41 GWh). Taip pat nuo nuo 17 GWh iki 21 GWh išaugo šiluminių elektrinių gamyba, hidroelektrinių gamyba – nuo 11 GWh iki 17 GWh.

Šiluminės elektrinės pagamino 26 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos, vėjo jėgainės – 51 proc., hidroelektrinės – 21 proc., saulės elektrinės – 1 proc., o kitos elektrinės – 2 procentus.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę išaugo 9 proc., palyginti su ankstesne savaite: nuo 200 GWh iki 218 GWh. Lietuvoje vietos elektrinės užtikrino 37 proc. šalies elektros energijos suvartojimo. Bendrai Lietuvoje praėjusią savaitę buvo pagaminta 80 GWh elektros energijos – 54 proc. daugiau nei ankstesnę savaitę, kai gamyba siekė 52 GWh.

Pasak L. Varanavičiaus, trumpėjant šviesiam paros metui elektros vartojimas auga, tačiau ir toliau išlieka apie 10 proc. mažesnis nei tuo pačiu metu prieš metus. Anot jo, tą labiausiai lemia taupymas ir 3,4°C nei daugiametis vidurkis šiltesnė lapkričio pradžia.

Pagal importo / eksporto (saldo) santykį, 64 proc. šalies elektros energijos poreikio buvo importuota. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importas mažėjo 14 proc., nuo 178 GWh iki 153 GWh. Diferencijuojant šalies importą, 5 proc. elektros į šalį pateko iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 65 proc. buvo importuota per sieną su Latvija, o 29 proc. iš Lenkijos.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos sumažėjo 55 proc., nuo 18 GWh iki 8 GWh. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 71 proc. Lietuvos eksportuojamos elektros, o likę 29 proc. eksportuoti į Latviją.

Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo išnaudojamas 10 proc. Lenkijos kryptimi ir 54 proc. Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas buvo 0 proc. Švedijos kryptimi bei 99 proc.
„NordBalt“ jungtis po remonto sėkmingai įjungta sekmadienį vakare, visą pirmadienį importas iš Švedijos į Lietuvą numatytas maksimalia 700 MW apimtimi.

Latvijoje elektros kaina buvo panaši kaip ir Lietuvoje – apie 179 Eur/MWh, o Estijoje didmeninė elektros kaina buvo 148 Eur/MWh.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją