„Vykstant atsinaujinančios energijos išteklių plėtrai svarbu suprasti, kad tokių šaltinių generuojama elektros galia yra nepastovi. Baterijos gali ją subalansuoti, todėl šių įrenginių vystymas yra svarbus ir verslui, investuojančiam į žaliąją energetiką, ir vartotojams“, – pranešime sakė „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Vieno megavato (MW) galios ir vienos megavatvalandės (MWh) talpos baterija gali kaupti ir momentiškai pateikti energiją į tinklą, taip pat padėti valdyti dažnį bei kitus sistemos parametrus.

Baterija bus išbandoma skirtingais scenarijais – siekiant imituoti jos veikimą biržoje „Nord Pool“ , ji bus įkraunama ir iškraunama pagal iš anksto suplanuotą grafiką. Taip pat bus tiriama, kaip baterija gali papildyti saulės ir vėjo jėgainių veikimą.

„Pirmiausia, tai leis efektyviau valdyti žaliosios energijos galios srautus, tad galėsime sparčiau pereiti prie švarios ir tvarios energetikos, didinti atsinaujinančių energijos išteklių integralumą, o taip pat užtikrinti šalies energetinę nepriklausomybę. Baterijos taip pat turės teigiamos įtakos elektros kainai“, – sakė „Green Genius“ vadovas Ruslanas Sklepovičius.

Vasarą „Litgrid“ atliko baterijos bandymus su „Ignitis gamyba“ bei Lietuvos energetikos institutu, jie parodė, kad baterijų sistemomis galima teikti dažnio valdymo paslaugas Kauno hidroelektrinei.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją