„Linas Agro Group“ valdoma įmonė AB „Linas Agro“ įsigijo 100 proc. UAB „Lignineko“ akcijų. Perkama įmonė Kėdainių raj. Zabieliškio kaime turi 800 tūkst. kub. m lignino.

Ligninas yra antrinė medienos pramonės žaliava. Tai stambiamolekulis junginys, kurio yra sumedėjusių augalų ląstelėse. Kėdainiuose veikusi pašarų priedų įmonė „Kėdainių biochemija“ iš lignino gamino pašarines mieles, tačiau pabrangus kurui bei žaliavoms 1992 m. gamyba buvo nutraukta, o milžiniškos lignino sankaupos liko nepanaudotos.

„Europos Sąjunga yra įsipareigojusi iki 2020 m. penktadaliu sumažinti anglies dvideginio išmetimą į atmosferą, lyginant su 1990-aisiais, ir tiek pat padidinti energijos panaudojimo efektyvumą bei atsinaujinančių energijos šaltinių indėlį. Pastarąjį tikslą galima nesunkiai pasiekti vien tik biokuro sąskaita. Kietu biokuru tarptautinėje rinkoje prekiaujame nuo 2006 metų. Nuolat ieškome ir neįprastų žaliavų, kurios galėtų būti naudojamos kaip biokuras. Pavyzdžiui, pastaraisiais metais iš Ukrainos į Lenkiją tiekiame saulėgrąžų lukštų granules.

Ligninu kaip žaliava biokurui domimės jau porą metų, palaikome ryšius su jo tiekėjais ir pirkėjais kaimyninėse šalyse. 2009 metų pabaigoje Europos Sąjunga pripažino ligniną žaliava biokurui ir įrašė jį į biokuro standartą EN 14961-1:2010. Tai paskatino mus įsitraukti į lignino paruošimo biokurui ir prekybos verslą ir taip išplėsti parduodamo biokuro asortimentą. Kasmet planuojame Lietuvos ir kaimyninių šalių rinkoms patiekti apie 50 tūkst. tonų lignino biokuro už 7 mln. litų sumą. Esame gerai išanalizavę rinką, todėl tikimės gero šios veiklos pelningumo,“– sako „Linas Agro Group“ valdybos pirmininkas Darius Zubas.

Įsigytą ligniną įmonė planuoja paruošti – išdžiovinti bei išvalyti, kad jis taptų lignino biokuru. Tam bus statoma papildoma įranga. Bendra investicijos į šį projektą vertė sieks 7 mln. Lt. Skaičiuojama, kad investicijos atsipirks per 4 metus.

„Linas Agro Group“ pirmojo finansinių metų, kurie prasideda liepos 1 d., pusmečio pajamos buvo 554,35 mln. Lt, grynasis pelnas – 25,7 mln. Lt. 59 proc. pajamų įmonė gavo iš prekybos grūdais bei aliejinėmis sėklomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją