„Lietuvos dujų“ vadovas pripažino, kad derybos su „Gazprom“ jau vyksta. Jų metu norima pakeisti kainos skaičiavimo formulę ir perkamų dujų kiekius.

„Mes norime pakeisti kainodaros klausimus. Tai yra pagrindinis dalykas. Ir, be jokios abejonės, kiekiai. Mes esame pasiūlę paketą, kurio esmė tiek tam tikrų elementų esamos kainos formulės pakeitimai, tiek tam tikrų dedamųjų, pavyzdžiui, naftos pasaulinės kainos įtakos reflekcija skaičiuojant gamtinių dujų kainą. Mes, kaip ir daugelis pasaulio kompanijų, susidūrėme su ta pačia problema, kad tiesioginis dujų kainos pririšimas prie naftos žaliavų kainos, kuri, be jokios abejonės, yra labai spekuliatyvinė, daro esminę įtaką gamtinių dujų kainai. Čia mes pasidarome savotiški įkaitai, ir ne tik Lietuva“, – sakė jis.

V. Valentukevičius pabrėžė, kad „Lietuvos dujos“ derasi ne dėl visos Lietuvos, bet tik dėl pačios bendrovės perkamų dujų. „Lietuvos dujos“ tiekia iki 40 proc. visų šalyje sunaudojamų dujų.

Derybas su „Gazprom“ dėl mažesnių dujų kainų veda ir Vyriausybė. Tačiau kol kas apie rezultatus nekalbama.

„Mes vedame derybas su tam tikrais parametrais. Dabar atsirado naujas niuansas, kad derybas pradėjo Vyriausybė. Kiek suprantame, deramasi ne tik dėl mūsų, bet ir dėl visos Lietuvos kiekių. Esame pateikę visus reikalingus duomenis Vyriausybės derybininkams. Tikimės, kad kai derybas sėkmingai baigs, bus galima priimti atitinkamus sprendimus ir kompanijoje“, – kalbėjo „Lietuvos dujų“ vadovas.

V. Valentukevičius pripažino, kad tikisi mažesnių dujų kainų, tačiau nesiėmė vertinti, kiek jos galėtų mažėti.

„Tai būtų spekuliacija, aš apie procentus nekalbėčiau“, – sakė jis.

Ilgalaikę dujų tiekimo sutartį planuojama pratęsti ne mažiau nei penkeriems metams. Dabartinė sutartis galioja iki 2015 m. pabaigos.

Jis sakė, kad derantis dėl naujos dujų kainų formulės įvertinami ir planai Lietuvoje pastatyti suskystintųjų gamtinių dujų terminalą, kuris būtų alternatyva rusiškoms dujoms. Tikimasi, kad atsiradus dar vienam tiekėjui, mažės ir šio kuro kaina.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, šį birželį už tūkstantį kubinių metrų rusiškų dujų Lietuva mokėjo 1267 Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)