"Kas liečia bendrovės pastangas, tai, aišku, mes deramės su "Gazprom", tai vyksta eilę metų. Kažkokius rezultatus vienaip ar kitaip kažkada turėtume pasiekti. (...) Mes, kaip bendrovė, deramės, mes išnaudojame visas galimybes, mes turime daug argumentų, derybinė pozicija yra tikrai stipri, bet rezultatų neturime", - ketvirtadienį žurnalistams sakė "Lietuvos dujų" Kainodaros skyriaus viršininkas Mindaugas Kirslys.

Klausiamas, kaip vertina dabartinę padėtį ir kiek derybos yra pažengusios, M.Kirslys siūlė pažvelgti į 2010 metus, kai nepriklausomai nuo bendrovės, buvo priimti "tam tikri" sprendimai.

"Jeigu jūs pažvelgsite į 2010 metus, tie sprendimai, kurie buvo nepriklausomi nuo bendrovės priimti, - tai yra įstatymai buvo primti, tam tikri vieši pareiškiami buvo priimti, tai mes iš savo pusės kaip bendrovė derybas visą laiką vedėme, argumentų mums užtenka, kad kainos galėtų būti sumažintos (...) Mano nuomone, tas, kas žadėjo, priimdamas Gamtinių dujų įstatymą, kad vienaip ar kitaip bus pasiekti palankesni rezultatai, šiuo atveju, manau, kad reikia klausti tų žmonių, kurie vedė derybas tuos metus", - sakė M.Kirslys.

Lietuva pagal trečiąjį ES energetikos paketą ir pernai priimtas Gamtinių dujų įstatymo pataisas ketina iki 2014 metų spalio pertvarkyti "Lietuvos dujas", atskiriant dujų perdavimo, tiekimo ir skirstymo veiklas. "Gazprom", kuris dėl to neteks magistralinių dujotiekių kontrolės, iki šiol priešinosi šiam Lietuvos siekiui ir skundžia Lietuvą tarptautiniams arbitražams, be to, Energetikos ministerija inicijavo bylą Lietuvos teisme dėl "Lietuvos dujų" veiklos.

Be to, "Gazprom" nepatenkintas jam nepalankia investicijų politika Kaune, kur jis valdo termofikacijos elektrinę ir kurią ketina parduoti, tačiau kol kas negauna vietos valdžios pritarimo.

Šiemet į derybas su "Gazprom" įsijungus Vyriausybei, atrodė, kad Maskvos tonas pasikeitė ir tapo draugiškesnis, tačiau realių rezultatų nei dėl dujų kainos, nei dėl dujų ūkio pertvarkos kol kas nėra. Iki gegužės pabaigos "Lietuvos dujos" veiklų atskyrimo planą, kuriuo siekiama atsikratyti Rusijos dujų milžino monopolijos, turi pateikti Kainų komisijai.

Teigiama, kad siekdamas spausti Lietuvą, "Gazprom" šaliai taiko didesnes dujų kainas nei Latvijai ir Estijai bei kitoms ES valstybėms.

"Gazprom" yra vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai ir valdo apie 38 proc. akcijų bendrovėje "Lietuvos dujos".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)