Biržos „Nord Pool“ Lietuvos kainų zonoje antradienį elektra trumpam brangs iki 777 eurų už MWh arba 77,7 cento už kWh (be PVM). Tokia kaina rinkoje fiksuojama 16–17 val. Lietuvos laiku. Aukštų kainų intervalas Lietuvoje prasidės nuo pat ryto ir baigsis tik pavakarę.

Elektros kaina pirmadienį/antradienį ir per visus 2023 metus:


Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ komentavo „Delfi“, kad sekmadienį vakare neplanuotai sustojo galingiausias Europoje Suomijos „Olkiluoto“ 3 branduolinis reaktorius, kurio galia siekia 1,6 GW.

„Taip pat regione šiuo metu labai sumažėjusi vėjo gamyba, o Baltijos šalyse remontuojamos kelios šiluminės elektrinės, tarp jų ir Elektrėnų kombinuoto ciklo blokas (KCB). Šias elektrines pakeičia kitos, kurios įprastai elektros negamina, todėl laikinai stebime didesnes valandines elektros kainas.

Šiuo metu planuojama, kad „Olkiluoto“ 3 vėl pradės gamybą antradienį, taip pat prognozuojama, kad vėjas vėl pradės stiprėti ir tai turėtų teigiamai veikti kainas“, – komentuoja „Litgrid“.

Vidutinė elektros paros kaina Lietuvoje antradienį sieks 287,8 euro už MWh, arba 28,8 cento už kWh (be PVM). Tai aukščiausia kaina šiemet.

Tokia pati kaina bus ir Latvijoje, Estijoje bei pačioje Suomijoje.

Kainos ekstremumai aktualūs išmaniąją apskaitą ir valandinius biržos planus turintiems elektros vartotojams, kurie gali atitinkamai koreguoti savo sunaudojimą – mažindami jį, kai elektra brangi, ir didindami, kai kaina krenta. Šiemet Lietuvoje buvo gausu periodų, kuomet kaina krito iki nulio arba netgi neigiamų verčių (pavyzdžiui, spalio 15 dieną).

Elektros kaina „Nord Pool“ antradienį, 16–17 val.:

Elektros kaina antradienį, 16-17 val. (Lietuvos laiku), Eur/MWh, be PVM

Mažėjanti gamyba ir augantis suvartojimas


„Litgrid“ pirmadienį skelbė, kad praėjusią savaitę Lietuvoje ir daugumoje kitų regiono šalių pastebimai augo elektros suvartojimas. Pastarąjį kartą toks aukštas suvartojimas Lietuvoje fiksuotas metų pradžioje. Dėl didėjančios paklausos visame regione augo elektros kainos.

Lapkričio 13–19 dienomis vidutinė didmeninė elektros savaitės kaina Lietuvos kainų zonoje, palyginti su ankstesne savaite, augo 3 proc. nuo 10,1 cento iki 10,4 cento už kWh.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę augo 7 proc. nuo 231 iki 248 GWh. Vietinės elektrinės užtikrino 28 proc. šalies elektros suvartojimo. Bendrai Lietuvoje praėjusią savaitę buvo pagaminta 70 GWh elektros – 18 proc. mažiau nei ankstesnę savaitę (85 GWh).

Suomijos jėgainės operatorė TVO praneša, kad reaktorius automatiškai sustojo dėl techninės problemos, tačiau tikimasi, kad antradienį po remonto jis vėl pradės veikti, skelbia ELTA.
Elektra

„Paaiškėjo, kad gedimo priežastis buvo sutrikęs temperatūros matavimas generatoriaus aušinimo sistemoje“, – sakoma pranešime ir priduriama, jog „incidentas neturėjo jokio poveikio branduolinei saugai“.

Naujos kartos reaktorius, kurį pastatė prancūzų vadovaujamas „Areva-Siemens“ konsorciumas, gamina apie 14 proc. elektros Suomijoje.

Jis buvo pradėtas reguliariai eksploatuoti šių metų balandį, praėjus maždaug 18 metų nuo statybos pradžios ir 14 metų vėliau nei iš pradžių buvo planuota pradėti komercinę gamybą.

„Olkiluoto 3“ yra didžiausias branduolinis reaktorius Europoje, o Ukrainos Zaporižios AE, turinti šešis reaktorius, yra didžiausia atominė elektrinė šiame žemyne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)