Praėjusią savaitę Valstybės kontrolė atkreipė dėmesį į faktą, kad skirstomųjų tinklų operatorius ESO per 2018–2021 m. laikotarpį, į elektros tinklus investavęs mažiau nei tikėtasi, gavo 160,2 mln. eurų didesnę investicijų grąžą. Tokį pelną monopolija uždirbo iš elektros tarifo.

„Kiekvienas vartotojas už tai, kad elektra pasiektų namus, per tą laiką permokėjo vidutiniškai 88,8 euro. Klientams galbūt tai neatrodytų nesąžininga, jeigu, pavyzdžiui, gaminantys vartotojai būtų prie tinklo prijungiami pigiau. Dabar, viena vertus, vartotojai moka didelius įkainius už prijungimo sąlygas, kita vertus, laidų ir stulpų valdytojui permoka per tarifą. Taip visada nutinka, kai vieną ūkio sritį valdo monopolija, o valstybės reguliuotojas nespėja laiku reaguoti“, – teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas po antradienį išklausytų energetikos ministro Dainiaus Kreivio atsakymų Seimui.

Seimo nario pastebėjimu, šiuo metu šalyje ne tik elektros perdavimo ir skirstymo, bet ir gamybos rinkoje dominuoja „Ignitis“ („Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) yra jos antrinė įmonė).

„Jeigu ne elektros rinkos liberalizavimas, kuris leidžia gamybos rinkoje veikti dar dviem konkurentams, padėtis būtų gerokai liūdnesnė“, – pabrėžė E. Gentvilas.

Seimo Ekonomikos komiteto narys liberalas Andrius Bagdonas siūlo, kad vykstant elektros šaltinių revoliucijai – dideles elektrines keičiant mažoms – verta ieškoti galimybių, kaip į skirstymo tinklą pritraukti privatų kapitalą ir konkurenciją.

„Šiais laikais energiją gauname ne iš vienos atominės elektrinės, o tūkstančių mažų jėgainių. Pirmą kartą po pramoninės revoliucijos prasidėjo tokia reikšminga energetikos decentralizacija ir demokratizacija. Pagrįstai kyla klausimas, kodėl ši tendencija neturėtų pasiekti ir skirstomojo tinklo“, – sakė A. Bagdonas.

Todėl Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija su socialiniais partneriais ir Energetikos ministerija tarsis, kaip praktiškai įmanoma demonopolizuoti skirstomąjį tinklą. Tiesa, A. Bagdono įsitikinimu, skirstymo tinklo liberalizavimas neturėtų būti savitikslis.

„Turėtume būti išmokę pamoką iš klaidos, kurią privatizuojant pusę elektros skirstomojo tinklo padarė tuomečio premjero Algirdo Brazausko kabinetas. Jeigu tikimės pagrįstų kainų, ieškokime tik šiuolaikiniais vadybos principais paremto būdo paskatinti konkurenciją“, – siūlo Seimo narys.

Kitu atveju, anot liberalo, monopolininkui mokama elektros kaina niekada nebus sąžininga.

Savo rinkimų į Seimą programoje Liberalų sąjūdis buvo pasiryžęs „suteikti tiesioginės elektros energijos perdavimo linijų, autonominių išmaniųjų elektros skirstymo tinklų įrengimo privačiam kapitalui galimybes“.