Kaip pastebima Lietuvos energetikos ministerijos pranešime, tai pirmas kartas, kai sutarimą dėl ankstesnės sinchronizacijos datos – 2025 m. vasarį – politiniu lygmeniu patvirtina ne tik Baltijos šalys, bet ir Lenkija ir Europos Komisija.

„Šiandien yra istorinė akimirka, kai pažymime didelę pažangą, padarytą siekiant Estijos, Latvijos ir Lietuvos integracijos į mūsų energijos vidaus rinką, ir atveriame kelią Baltijos šalių sinchronizavimo projekto užbaigimui iki 2025 m. vasario, – sakė ES energetikos komisarė Kadri Simson. – Šis projektas suteiks trims Baltijos valstybėms galimybę visiškai kontroliuoti savo elektros tinklus, visiškai integruotis į energijos vidaus rinkas ir sustiprinti regiono energetinį saugumą. Tai dar kartą parodo politinės deklaracijos svarbą ir skubumą tuo metu, kai prie Europos sienų toliau siaučia karas.“

Politinėje deklaracijoje taip pat įsipareigota spartinti vieno svarbiausių Lietuvos ir Lenkijos energetikos infrastruktūros projektų – elektros jungties „Harmony Link“ – įgyvendinimą.

„Operatoriams pavesta detaliai išnagrinėti antžeminę jungties alternatyvą vietoj anksčiau planuotos jūrinės jungties. Tikimės, kad ateinančiais metais tai leis priimti galutinius sprendimus dėl projekto įgyvendinimo“, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais yra vienas svarbiausių strateginių energetikos projektų, kuriam per pastaruosius 12 metų skirta didelė politinė, techninė ir finansinė ES parama, viršijanti 1,2 mlrd. eurų.

Trys Baltijos valstybės yra paskutinės likusios ES valstybės narės, kurių elektros tinklų sistema veikia ne europinėje, o sovietinėje BRELL sistemoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją