„Patys pakvietėme kolegę ministrę iš Latvijos apsilankyti mūsų terminale, kad ji pamatytų, kaip jis veikia. Ji supažindinta su jo techninėmis galimybėmis, detaliais skaičiais“, – teigė Lietuvos energetikos ministras Rokas Masiulis.

Jis pabrėžė, jog latviai jau domisi gamtinių dujų tiekimo alternatyvomis, kad jų nereikėtų pirkti tik iš „Gazprom“, o Lietuvos SDG terminalas ir yra viena tokių alternatyvų.

„Mes domimės visomis alternatyvomis, nes dabartinė situacija Latvijoje nėra gera. Dujas perkame tik iš „Gazprom“ ir mokame didelę kainą. Latvija, palyginti su Lietuva ar Estija, yra maža rinka, todėl ir komerciniai susitarimai dėl dujų tiekimo yra kitokie. Apsilankiusi Lietuvos SGD terminale įsitikinau, kad yra visos techninės galimybės, jog dujos iš čia būtų eksportuojamos į Latviją. Mums lieka tik paruošti namų darbus, sureguliuoti teisinę bazę, kad galėtume atverti rinką“, – kalbėjo D. Reizniece-Ozola.

Ji ir priminė, ir apgailestavo, jog būta diskusijų, jog visos trys Baltijos šalys – Lietuva, Latvija ir Estija – sykiu turi statyti tokį SGD terminalą.

„Kol diskutavome, Lietuva pasakė, kad jai reikia, ir pasistatė. Tai buvo geras sprendimas, kuris gali padėti ir mums. Mes suprantame, kad šitas projektas dabar svarbus ir Latvijai“, – tvirtino Latvijos ekonomikos ministrė.

Jos žodžiais, kalbama apie labai netolimą ateitį, kai į Latviją bus pradėtos eksportuoti dujos iš Lietuvos SGD terminalo.

„Mūsų ir Latvijos įmonės savo lygyje jau kalbasi apie dujų tiekimą. Bet reikia suprasti, kad daug tiek lietuvių, tiek latvių įmonių turi senus kontraktus su „Gazprom“, todėl labai greitai viskas negali vykti. Bet ateis laikas, kai tie kontraktai baigsis arba bus rasta būtų, kaip juos nutraukti, Tada ir bus galima pradėti dujų eksportą į Latviją“, – teigė R. Masiulis.

Šiuo metu iš Lietuvos SGD dujos tiekiamos vidaus rinkai ir eksportuojamos į Estiją. Ji iš Lietuvos per pirmąjį šių metų pusmetį importavo tiek dujų, kiek sudaro 19 proc. viso suvartojamo kiekio šalyje.

„Labai norime, kad dujos kuo greičiau pradėtų keliauti į Latvija. Tikime, kad ateis laikas, kai jos keliaus į Ukrainą, jei pavyks susitarti su Baltarusija, kad ji leistų dujas eksportuoti per savo šalį. Dedame daug pastangų, kad 2019 ar 2020 metaus butų pastatytas dujotiekis iš Lietuvos į Lenkiją, tada galėtume dujas eksportuoti ir į Lenkiją, o per ją pasiekti tą pačią Ukrainą“, – apie ateities planus kalbėjo R. Masiulis.

Jis pabrėžė, jog siekiama didinti eksportą, nes tada mažės dujų kaina Lietuvos vartotojams.

„Kuo daugiau SGD terminalas turės klientų, tuo mažesnė dujų kaina bus vidaus rinkoje. Kiekvieną dieną stengiamės, kad tų klientų būtų kuo daugiau. Svarbu ir tai, kad šis terminalas jau tikrai garantavo energetinį saugumą ir Lietuvai, ir Latvijai ir Estijai“, – teigė R. Masiulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1523)