Pagal kvietimą neefektyvių biomasę naudojančių katilų keitimui namų ūkiuose Vidurio ir Vakarų Lietuvoje per savaitę gautos 966 gyventojų paraiškos, kurių prašoma paramos suma siekia maksimalią pirmajame etape numatytą paskirstyti šio kvietimo lėšų sumą – beveik 3,54 mln. eurų.

„Vidurio ir Vakarų Lietuvos gyventojai, kurie nori pasikeisti neefektyvius biomasę naudojančius katilus, tačiau nesuspėjo pateikti paraiškos per pirmąjį kvietimų etapą, neturėtų nerimauti. Jau pradėtas planuoti kitas kvietimų etapas gyventojams teikti paraiškas šiai paramai, atsižvelgiant į Lietuvos gyventojų aktyvumą bei paraiškų teikimo tendencijas,“ – tvirtino Lietuvos energetikos agentūros l. e. p. direktorė Agnė Bagočiutė.

Lietuvos energetikos agentūra pagal Energetikos ministerijos inicijuotą projektą spalio 5 d. paskelbė pirmuosius kvietimus gyventojams teikti paraiškas katilų keitimui.

Pagal visus kvietimus per mažiau nei savaitę nuo jų paskelbimo gauta daugiau nei 1700 gyventojams paraiškų, kurių prašoma paramos suma siekia 7,5 mln. eurų.

Agentūra pažymi, kad gyventojai kviečiami toliau teikti paraiškas pagal kitus paskelbtus tris kvietimus ir gauti dalies išlaidų kompensacijas, pakeitus turimus neefektyvius, taršius, biomasę ar iškastinį kurą naudojančius šildymo katilus: Vilniaus regiono – neefektyvių biomasę ir iškastinį kurą naudojančių katilų keitimui, o kitų Lietuvos regionų – iškastinį kurą naudojančių katilų keitimui.

Svarbu tai, kad paraiškas ir toliau gali teikti ir tie gyventojai, kurie neefektyvų biomasės ar iškastinio kuro katilą į efektyvesnį šildymo įrenginį jau pasikeitė šią vasarą, ne anksčiau kaip po 2023 m. liepos 26 d., kai įsigaliojo ši finansavimo tvarka. Projektų įgyvendinimo trukmė – iki 18 mėnesių, todėl gyventojai galės per jiems patogų laiką pateikti paraiškas ir įgyvendinti projektus.

Kaip jau skelbta, neefektyvius ir taršius katilus galima keisti, įsirengiant naujus, nenaudotus 5-osios klasės sertifikuotus biokuro katilus ar šilumos siurblius žemė–vanduo, vanduo–vanduo ir oras–vanduo. Katilų keitimas į šilumos siurblius oras–oras pagal paramos teikimo sąlygas nefinansuojamas.

Vienas namų ūkis gali teikti tik vieną paraišką vieno individualaus namo ar sodo namo neefektyvaus šildymo katilo pakeitimui finansuoti, bet iš viso jo pateikiamų paraiškų skaičius neribojamas. Pagal patvirtintas sąlygas, neteikiama parama katilų keitimui daugiabučiuose namuose.

Paraiškas gali teikti ir tie individualių ir sodo namų gyventojai, kurie iškastinio kuro katilą į efektyvesnį šildymo įrenginį jau pasikeitė šią vasarą, ne anksčiau kaip po 2023 m. liepos 26 d., kai įsigaliojo Energetikos ministerijos patvirtintos projektų finansavimo sąlygos. Nereikalaujama atsisakyti turimo seno katilo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją