Nors Kuršių nerija be elektros, už įvažiavimą į saugomą teritoriją mokėti reikia. Įvažiavimo postas dirba, nes turi generatorių. O kasininkai pastebi, kad ir poilsiautojų nemažėja, nes jiems esą rūpi unikali gamta, o ne elektra.

„Elektra nieko nereiškia. Žmogus važiuoja ne kavos šildytis, o saulytę gaudyti. Taip kad žmonės toliau dirba“, – sako posto kasininkas Antanas Katėnas.

Neringos verslininkai atvykusiuosius ragina nesistebėti, kodėl pusiasalis – be elektros. Juokaudami jie primena, kad šiandien – magiška diena.

„Jau maža, kad turime tokią nelaimę kaip virusą, kuris pristabdė visą veiklą ir gyvenimą. Tai dabar vidury vasaros, galima sakyti, tokia 13-ta iš didžiosios raidės“, – sako kavinės Neringoje vadovė Meilė Berletienė.

Kai kurie vietiniai sako iš anksto apgalvoję, kaip tvers be elektros, tad daug maisto, kad jis nesugestų, nepirko, iš anksto nusiprausė. O kieno šaldytuvai lūžtą, ypač žvejų, išsinuomojo generatorius.

Subėgs aptarnavimas, kuras dar prisidės, o pačio įrenginio nėra didelės nuomos kainos. Neturime kitos išeities, nes yra daug šaldiklių, kur sudėti produktai. Vis tiek žmonės nori ką nors valgyti, tai nors kavos galės atsigerti“, – pažymi kavinės savininkas Ričardas Kauneckas.

Dalis generatorių – ne itin galingi, tad dalis kavinių ir parduotuvių darbas strigo, kiti išalkusių turistų lauks, kai atsiras elektra.

„Ateis šiltos sriubos pavalgyti, o daugiau žiūrėsime rudenį, kokie bus rezultatai po tokio pavasario ir vasaros“, – sako M. Berletienė.

Kad neištirptų ledai, ir jų pardavėjai priversti kurti generatorius.

„Nuostoliai, bet ką padarysi, reikėjo nuomotis generatorių. Pirkti – brangiau, juk ne kiekvieną dieną reikalingas“, – teigia ledų pardavėjas Vytautas Damulevičius.

Netinginiauja ir Neringos savivaldybės, parduotuvių darbuotojai, policija ir medikai. Visiems gelbsti generatoriai.

„Vandens iš vakaro prisipyliau. Vandens nusiprausti yra, viskas gerai“, – pasakoja gyventoja.

Vis dėlto kai kurie poilsiautojai pikti, kam sezono įkarštyje išjungė elektrą.

„Atvykome su mažu vaiku, kuriam nėra nė metų. Nėra kur pasišildyti mišinėlių. Žadėjome skambinti ir klausinėti, kaip čia yra. Visiškai ne laiku, turėjo bent įspėti“, – piktinosi poilsiautojas.

„Šaldytuvas neveikia, nieko tokio, nėra didelių problemų, svarbu būtų geras oras“, – pridūrė kitas.

Neringos valdžia tikino, kad jau prieš pusmetį derinta, kada pusiasalyje nebus elektros.

„Manome, kad laikas nėra labai ilgas – dvi paros. Mes kalbame apie šviesų dienos laikotarpį“, – pažymi Neringos vicemeras Narūnas Lendraitis.

Tačiau kad nėra elektros, smagu buriuotojams. Jie itin laukia, kol energetikai jachtoms pavojingus laidus susitvarkys.

„Užsieniečiai nežino mūsų specifikos, nepasižiūrėjo į jūrlapius, palindo po laidais ir sudegė laivas“, – pasakoja Neringos buriuotojas.

Neringos valdžia sako, kad dabar vykdomi energetikų darbai – vieni paskutiniųjų.

„Buvo perdarytos elektros perdarymo pastotės, dabar tai – finišo tiesioji. Linija, kuri eina per visą Kuršių neriją, yra sukabeliuota ir palaipsniui bus atsisakoma galingų didelių stulpų, kurie nepuošia mūsų kraštovaizdžio“, – teigė vicemeras.

Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) specialistai virš Kuršių nerijos einančios linijos perjungimo, Juodkrantės bei Klaipėdos transformatoriaus sujungimo darbus baigė greičiau nei žadėjo, tad elektra pusiasalyje atsirado ne 16 val., kaip planuota, o 14 val.

Delfi primena, kad ankstų pirmadienio rytą Kuršių nerijoje dėl elektros tinklo remonto dešimčiai valandų buvo išjungtas elektros tiekimas.

ESO anksčiau skelbė, kad vykdant darbus bus atjungtos Klaipėdoje esančios Marių ir Kuršių nerijoje esanti Juodkrantės transformatorių pastotės, dėl ko to nebus techninių galimybių Kuršių nerijoje tiekti elektros energiją.

Elektros energija Kuršių neriją pasiekia virš Kuršių marių einančia 110 kV aukštos įtampos „Litgrid“ elektros linija, todėl siekiant ilgalaikio patikimumo, pasak ESO, būtina atnaujinti elektros pastočių sujungimus su perdavimo tinklu.

Pirmadienį buvo įgyvendintas paskutinis Kuršių nerijos elektros linijų atnaujinimo projekto etapas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)