„Reguliavimo buvo ir bus dar daugiau, bus ir nacionalizmo. Europa sužaidė įdomią partiją, kur kiti tokių dalykų nedaro.

Pažiūrėsime, man atrodo, kad pavasarį bus daug naujų Vyriausybių, bus mažiau liberalų valdžioje, daugiau mąstančių plačiau. <...>

Bus normalus tinklų reguliavimas, uždarymų, strategavimų. Šalys pergalvos „Ignitislochatronus, iškart sakiau, kad tai – absurdas.

Buvo toks ministras Šapoka, buvęs kapitalo rinkų reguliuotojas, jis paėmė ir padarė, ką geriausiai suprato, Finansų ministerija paleido „Ignitis“. Vietoj įmonės, kuri siektų nacionalinio intereso, dabar yra įmonė, kuri siekia gerų bonusų Kalėdoms ir tam padeda viskas, aukštos kainos, visi jovalai.

Perka turtą Lenkijose, o kam čia ta Lietuva? Pridarėm čia.

Mūsų energetika – serija kvailysčių ir aferų. Sunku net kalbėti, kas padaryta per pastaruosius 20 metų“, – sakė R. Kuodis.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas teigė R. Kuodžiui nepritariantis.

„Aš nesutinku. Dėl „Ignitis“ tai yra ne privatizavimas, tai yra valstybės rankose. Įmonė, kuri investuoja Lenkijoje ir iš to uždirba, grąžina dividendais į valstybės biudžetą. Tai, ką pritraukė pinigais, investavo.

Dabar baigiamas naujas vėjo jėgainių parkas. Tie pinigai didžiąja dalimi grįžta į Lietuvos biudžetą. Klausimas, ką turi padaryti „Ignitis“, kad Lietuvoje būtų mažesnės kainos?

Mes turime dujomis kūrenamas elektrines, anglimi kūrenamų elektrinių nestatysime, skalūnų nedarysime? Nedarysime. Tai vienintelis daiktas, ką įmonė gali padaryti, tai investuoti į atsinaujinančią energetiką. Ar tai darome greitai, ar ne, sakyti ne man, bet turbūt toks yra tikslas“, – kalbėjo T. Povilauskas.

Seimo narys, opozicinė LVŽS frakcijai Valius Ąžuolas tikino manantis, kad Lietuva „prisižaidė“.

„Prisižaidėme su visais liberalizmais ir pajėgumų ištaškymais.

Dabar investicijos turėtų eiti į bazinį „Ignitis“ pajėgumų išlaikymą, kodėl Danija turi bazinius pajėgumus, o saulė, vėjas yra „ant viršaus“. <...> Ir niekada neišsišoks kainos. Galbūt milijardo subsidijas reikia sukišti ne į elektros gamintojų, perpardavinėtojų kišenes <..>, o gal Elektrėnuose tegu kažkokį bloką atstato <...>. Mes turime turėti bazinius pajėgumus“, – sakė V. Ąžuolas.

R. Kuodis pridūrė, kad į energetiką reikia grąžinti sveiką protą.

„Kiek laiko prarasta, kiek jovalo padaryta Europoje. Konkurencingumas Europos, pramonė krinta, visi už galvų susiėmę <...>.

Reikia pradėti skaičiuoti ant pirštų, kas užsidarinėja, jeigu bus tokia situacija. O turbūt ji ir bus, nes valstybės subsidijos, kas čia šneka, jos iš mūsų pačių, o antras, kad subsidijuoti po 10 centų už kilovatvalandę, reikia 1,2 mlrd. Eur“, – sakė jis ir ironizavo, kad tada „rinką reikėtų žaisti iki galo“.

Visą laidą „Iš esmės“ žiūrėkite ketvirtadienį 17 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)