Kainos sumažėjo

Pasak SEB banko ekonomisto Tado Povilausko, šiuo metu situacija dėl elektros kainų, lyginant su praėjusiu mėnesiu, pagerėjo daugiausia dėl pigesnių dujų.

„Rugpjūtis yra tas laikotarpis, kai vyksta jungčių remontai. Europoje buvo labai karštas rugpjūtis, susidėjo tikrai visos problemos plius aukšta gamtinių dujų kaina ir elektros kainos buvo rekordinės visoje Europoje, tai nėra Lietuvos atvejis.

Dabar rugsėjį remontai daugeliu atvejų baigėsi, tik, aišku, turime Latvijos-Estijos jungties problemą, kur visus erzina ir nervina, kodėl Estijoje kainos yra mažesnės negu Latvijoje ar Lietuvoje“, – sakė T. Povilauskas.

Jis teigė esantis beveik įsitikinęs, kad rekordinės 4000 eurų už megavatvalandę kainos daugiau nepamatysime.

„Geras indikatorius yra vokiečių ateities sandoriai. Labiausiai Vokietijoje nerimaujama dėl kitų metų vasario–kovo. Turbūt kausimas, ar užteks gamtinių dujų Vokietijai, dėl to mes matome, kad kitų metų ateities sandoriai Vokietijoje yra apie 500–600 eurų už megavatvalandę vasariui–kovui.

Mes SEB grupėje Norvegijoje irgi turime nemažai žaliavų analitikų, suprantame, kad dabartinė gamtinių dujų kaina yra per aukšta ir ekonomika negali su tokia „važiuoti“. Kitiems metams turime pagrindinį scenarijų, kad gamtinių dujų kaina bus arčiau 100 eurų už megavatvalandę. Bet čia yra toks bazinis scenarijus, dabar labai dažnai pasiteisina negatyvūs.

Rugsėjį vidurkis bus maždaug 300 eurų už megatvalandę. Tai irgi yra daug, verslui tai yra per daug, juolab turint omenyje, kad Lenkijoje ir Švedijoje yra mažiau. Mes toliau liekame sala ir trumpalaikių sprendimų iš esmės neturime“, – kalbėjo SEB banko ekonomistas.

Opozicijos atstovas: situacija labai bloga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)