Jis pažymi, kad ši priemonė būtų nukreipta į šildymo sąskaitų mažinimą visiems gyventojams, nors didžiausią naštą dėl išaugusių kainų pajuto būtent mažiausias pajamas gaunantys gyventojai.

„Mes visada pasisakome, kad ekonominės ir finansinės priemonės būtų kuo tikslingesnės, būtų nukreiptos į pagrindinę priežastį, problemą. Problema, aišku, yra staigiai išaugusios energetikos išteklių kainos ir, be abejo, su šia problema susiduria mažiausias pajamas gaunantys asmenys“,– penktadienį atsakydmas į žurnalistų klausimus kalbėjo S. Krėpšta.

Jis sako abejojąs, kad PVM sumažinimas dar 4 proc. būtų reikšminga pagalba šalies gyventojams.

„PVM pokyčiai apima visus, tas tikslingumas, taiklumas šios priemonės nėra toks didelis. Jeigu kalbėtume apie mažinimą nuo 9 iki 5 proc., tai jeigu paimtume pavyzdį, kad vidutinė sąskaita yra 100 eurų, tai tas sumažėjimas yra kiek... 5 eurai. Tai turbūt ne ta pagalba, ypač mažesnes pajamas uždirbantiems, kuri reikšmingai pakeistų situaciją“, – aiškino jis.

Lietuvos banko valdybos nario vertinimu, daug tikslingiau būtų pritaikyti šildymo kompensacijų mechanizmą, tikslingai nukreiptą ir pritaikytą tiems, kuriems tokia pagalba būtų iš tiesų reikalinga.

„Tai vis dėlto galvotume, kad tikslingos, taiklesnės priemonės, kaip tam tikras kompensavimas, proporcingas daugiau tiems, kurie uždirba mažiau, būtų efektyvesnis ir su tais pačiais finansiniais resursais pasiektų geresnį rezultatą“, – mano S. Krėpšta.

ELTA primena, kad ketvirtadienį žaliosios energetikos konferencijoje „GreenTech Vilnius“ dalyvavusi finansų ministrė Gintarė Skaistė pabrėžė, kad jokie konkretūs siūlymai dėl PVM lengvatos dar nėra pateikti. Pasak jos, siūlymus ketinama pristatyti kitą savaitę.

Tuo metu šalies vadovas Gitanas Nausėda ketvirtadienį sakė sveikinąs tarp Vyriausybės narių pasigirdusius pasvarstymus dėl PVM lengvatos šildymui. Tačiau prezidentas pažymi, kad ši priemonė nebus pakankama siekiant padėti žmonėms įveikti augančios infliacijos iššūkius. Pasak prezidento, nauda, kurią pajustų gyventojai dėl šios lengvatos, siektų tik 5–6 eurus.

Dėl šalyje augančios infliacijos prezidentas kitą savaitę ketina suburti šalies politinių partijų bei atsakingų ministerijų atstovus diskusijai šiuo klausimu.

Centralizuotai tiekiamai šilumai taikomas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)