„Tyrimą, mano žiniomis pradeda ir reguliatorius, kuris būtent irgi atsakys į šiuos klausimus“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje dalyvavęs D. Kreivys.

NSGK trečiadienį diskutuoja, ar dabartinė teisinė bazė efektyviai užtikrina šalies strateginių objektų apsaugą nuo grėsmių nacionaliniam saugumui. Didelį dėmesį komiteto nariai skiria Lietuvą su Lenkija jungiančiam magistraliniam dujotiekiui GIPL, birželio pradžioje žurnalistams išsiaiškinus, kad tiesiant šią strategiškai svarbią jungtį panaudotos rusiškos kilmės detalės.

Be VERT, tyrimus dėl susiklosčiusios situacijos atlieka prokuratūra, Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ ir ją valdanti įmonių grupė „EPSO-G“.

Ministras teigė, kad daugiau informacijos bus pateikta atlikus tyrimus.

„Turėsime, ir prokuratūros, ir VERT, ir vidinį tyrimą. Kai turėsime visus rezultatus, galėsiu atsakyti į klausimus“, – kalbėjo D. Kreivys.

„Amber Grid“ direktorius Nemunas Biknius savo ruožtu sakė, kad VERT dalinsis visa prašoma informacija.

„Darome ir mes patys vidinį detalų tyrimą, taip pat bendradarbiaujame su prokuratūra, be abejo, lauksime ir VERT, atvykstančio pas mus. Pateiksime visą reikalingą informaciją“, – po NSGK posėdžio žurnalistams teigė N. Biknius.

Naujienų portalo „15min“ ir tarptautinių partnerių tyrimas atskleidė, jog dalį GIPL gali tekti ardyti dėl rusiškų detalių naudojimo.

Tyrime akcentuota, kad pagrindinė dujotiekio rangovė „Alvora“ buvo sudariusi sandorį su Rusijos koncerno „ChelPipe Group“, remiančio Kremliaus karinę infrastruktūrą, įmone.

„Pagrindinė įtarimų versija – „Alvora“ galėjusi sumontuoti dujotiekyje tas pačias „ChelPipe“ įmonėje pirktas jungiamąsias dalis, „pakišdama“ po suklastotais Lenkijos ir Rumunijos gamintojų sertifikatais“, – skelbė portalas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją