Jo teigimu, šiuo metu Europos Komisija rengia atitinkamus dokumentus, kaip tokį dujų kainų „lubų“ modelį reglamentuoti.

„EK yra duota užduotis parengti dujų lubas, pirmiausia toms dujoms, iš kurių gaminama elektra, kas yra mums labai aktualu. (...) Galime tikėtis sprendimo, manau, kad spalio 25 d., kuomet jau bus formali ES energetikos ministrų taryba“, – ketvirtadienį, susitikime su Lietuvoje veikiančių prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovais kalbėjo D. Kreivys.

„Jau turėtume turėti kažkokį reglamentą, kuriuo patvirtintume šitas lubas. Nesu tikras, bet, tikėkimės, kad taip gali būti“, – verslo bendruomenei teigė jis.

Pirminius EK pasiūlymus D. Kreivys teigė besitikįs išgirsti kitą savaitę, neformaliame ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos tarybos susitikime.

„Koks dokumentas bus, tikrai negaliu pasakyti. Pirmadienį ir antradienį turime neformalią energetikos tarybą Prahoje. Tikiuosi, kad bent kažkokios indikacijos būsimų „lubų“ galbūt atsiras, labai tikiuosi“, – vylėsi ministras.

Anot jo, elektrai gaminti naudojamų dujų kainų apribojimo modelis Komisijos įvardijamas „labai aiškiai“, tuo metu apie kainų „lubas“ visoms perkamoms dujoms užsimenama „labai atsargiai“.

„Tikiuosi, kad be dujų „lubų“ elektrai atsiras tam tikri pokyčiai (ir yra kalbama apie tam tikrus pokyčius) ir didmeninei dujų kainai“, – akcentavo ministras.

Ketvirtadienį D. Kreivys paskelbė apie trečiadienį jį pasiekusį „kiek netikėtą“ EK pirmininkės Ursulos von der Leyen laišką, kuriame apibrėžiama europinės energijos kainų mažinimo politika. Komisijos vadovė, anot ministro, išdėstė Lietuvai palankius pasiūlymus.
Svarbiausia naujiena, pasak ministro, ta, jog EK siūlo pradėti diskusijas dėl laikinų kainų lubų nustatymo dujoms, kurios naudojamos elektrai gaminti.

„Tai iš esmės leistų sumažinti elektros kainas visos ES mastu. EK pirmininkė (...) akcentavo šio sprendimo reikalingumą, tad tai signalizuoja rimtą nusiteikimą, kad dujų kainų lubų sprendimas būtų priimtas“, – „Facebook“ rašė D. Kreivys.

Ministras taip pat rašo, jog EK pirmininkė laiške pasiūlė visos ES lygiu pirkti dujas iš „patikimų partnerių“ (JAV ir Norvegijos) bei jas saugoti, pateikė kitus „džiuginančius“ pasiūlymus.

ELTA primena, kad už energetiką atsakingi ES ministrai praėjusį penktadienį pritarė EK rugsėjo viduryje pateiktiems pasiūlymams energijos kainoms gyventojams ir verslui suvaldyti – mažinti energijos vartojimą piko valandomis, taikyti laikiną solidarumo įnašą iškastinio kuro įmonėms.

Vienas pagrindinių ministrų pritarimo sulaukusių EK siūlymų – apriboti iš atsinaujinančių šaltinių, branduolinės energijos ir kitų ne iš dujų elektrą gaminančių įmonių viršplanines pajamas. Taip esą Bendrija surinktų 140 mlrd. eurų kainoms amortizuoti.

Vis dėlto posėdyje tarp priimtų priemonių nebuvo Lietuvos ir dar 14 ES šalių pasiūlymo įvesti viršutinę kainų ribą gamtinėms dujoms.

Tokioms dujų kainų „luboms“ priešinosi Vokietija, kuri teigė, kad, žengus tokį žingsnį, suskystintųjų gamtinių dujų tiekėjai pradėtų vengti Europos rinkos ir taip dabartinė energetikos krizė paaštrėtų dar labiau.

Savo ruožtu D. Kreivys po susitikimo žurnalistams sakė, jog dauguma ES valstybių vis tik išreiškė norą nustatyti vienokį ar kitokį kainų „lubų“ dujoms modelį. Anot jo, tą reglamentuojantį dokumentą buvo pavesta parengti EK, kurį ES ministrams Komisija turėtų pristatyti kitame jų posėdyje spalio 11–12 d.

„Manau, kad tas procesas su dujų lubomis judės, spartės ir turėsim antrą priemonę greta viršpelnių, kuri yra žymiai efektyvesnė ir Lietuvai žymiai priimtinesnė“, – tądien tikino ministras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją