„Pasirengimas Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizacijai vyksta pagal planą – veiksmai derinami su Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacija ENTSO-E, rugpjūtį pranešime apie BRELL sutarties nepratęsimą, o 2025 m. vasarį po Baltijos šalių izoliuoto darbo bandymo prisijungsime prie kontinentinės Europos tinklų“, – po penktadienį įvykusio Sinchronizacijos komisijos posėdžio teigė D. Kreivys.

„Šiandien nebuvo priimtas konkretus nutarimas. Buvo aptartos visos aplinkybės, kaip vyksta projektas, o jis vyksta tikrai neblogai. Visi projektai juda pagal grafiką“, – pabrėžė jis.

Nors anksčiau Latvijos ir Estijos vyriausybės teigė, kad jiems gali prireikti daugiau laiko pasiruošti sinchronizacijai, ministras neabejoja, kad Baltijos šalys sugebės kartu prisijungti prie Europos tinklo kitų metų pradžioje.

„Šiuo metu projektai vyksta pakankamai gerai, kompensatoriai, linijos, dažnių valdymo sistemos ir kiti objektai statosi visose šalyse. Ir nematome jokių problemų. Juo labiau, kad jau deriname laišką ir jo išsiuntimo aplinkybes“, – aiškino jis.

D. Kreivys paminėjo, kad komisija aptarė parengiamuosius darbus dėl „Harmony Link“ jungties įgyvendinimo sausumoje. Vyriausybei pritarus sprendimui rengti jos inžinerinės infrastruktūros vystymo planą, Lietuva kartu su Lenkija nagrinėja galimus techninius sprendimus ir suderinimą su „Rail Baltica“ projektu.

„Buvo aptarta „Harmony Link" tolimesnė eiga. Šiuo metu yra vykdoma studija vykdoma dėl techninių parametrų, tikslinamas kelias kabelio ir taip toliau“, – sake D. Kreivys.

„Dabar yra atliekamos studijos dėl „Rail Baltica“ poveikio šiam projektui ir bus aišku“, – pridūrė jis.

Politikas taip pat paminėjo, kad valdžios pasikeitimas Lenkijoje nesukėlė problemų „Harmony Link“ projektui. Visgi, anot jo, procesai kuriam laikui buvo sulėtėję, nes keitėsi vadovaujantis elektros operatorių personalas Lenkijoje.

„Politiniai pokyčiai neturi poveikio dėl „Harmony Link“. Jau naujoji Vyriausybė pasirašė Briuselyje dėl „Harmony Link“ kuris eis sausuma. Be abejo, šiek tiek procesai sulėtėjo, bet vėl pradeda judėti. Nes po rinkimų, be abejo, keitėsi operatorių vadovas Lenkijoje ir dalis vadovaujančio personalo“, – aiškino jis.

Kitų metų vasario mėn. Baltijos šalys atliks bendrą izoliuoto darbo bandymą, kurio metu atsijungs nuo sovietinės IPS/UPS sistemos, ir prisijungs prie kontinentinės Europos elektros tinklų.

Ministro teigimu, 2024-ieji yra kertiniai sinchronizacijos metai, per kuriuos ENTSO-E formate bus užbaigtos reikalingos procedūros Baltijos šalių sinchroninio veikimo pradžiai bei baigti likę sėkmingai sinchronizacijai būtimi projektai: sinchroninių kompensatorių įrengimas bei Neries transformatorių pastotės rekonstrukcija.

Lietuva, Latvija ir Estija yra sutarusios, jog 2025 m. pradžioje atsijungs nuo rusiškosios IPS/UPS elektros sistemos – vadinamojo BRELL žiedo, kuriame be Baltijos šalių dar veikia Baltarusija ir Rusija – bei sinchronizuosis su Europos elektros tinklais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją