„Turėtų (...) reguliatorius su įmone susidėlioti grafiką kaip įmonė, pagal savo finansus, galėtų tai padaryti (grąžinti permoką – ELTA). Mano noras taip pat, kad pinigai būtų kuo greičiau grąžinti“, – antradienį atsakinėdamas į Seimo narių klausimus teigė D. Kreivys.

„Įmonė kartu su VERT (Valstybine energetikos reguliavimo taryba – ELTA) sutarė, kad atsisės ir peržiūrės kaip tą periodą sutrumpinti“, – sakė ministras.

Pirmadienį vykusiame Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje VERT pirmininkas Renatas Pocius teigė, kad reguliuotojas įpareigojo ESO ieškoti būdų, kaip sumą grąžinti greičiau nei iki 2036 m. Savo ruožtu ESO direktorius Renaldas Radvila komisijoje kalbėjo, kad bendrovė dėl to pradės dialogą su reguliuotoju. VERT yra apskaičiavusi, jog permoka turi būti grąžinta per 15 metų.

„Reguliatorius kartu su įmone susidėliojo grafiką, pagal kurį įmonė atsiskaitys. Toks terminas todėl, nes įmonės rodikliai leidžia greičiausiai būtent tokiu grafiku atsiskaityti“, – akcentavo D. Kreivys.

„Reikia nepamiršti, kad įmonė toliau turi investuoti tiek į infrastruktūrą, tiek ir į naujų vartotojų prijungimą“, – teigė ministras.

ELTA primena, kad VK atlikusi energetikos sektoriaus valdymo auditą pranešė, kad 2018–2021 m. vienas vartotojas už elektros skirstymo paslaugas vidutiniškai permokėjo 88,8 euro – nes ESO per šį laikotarpį gavo 160,2 mln. didesnę eurų investicijų grąžą dėl mažesnių nei planuota investicijų į nusidėvėjusį turtą.

Pridėjus palūkanas bendra grąžintina suma sudarys apie 200 mln. eurų, o buitiniai vartotojai, VERT preliminariu vertinimu, kasmet permokėjo apie 7 eurus ir 42 centus – kur kas mažesnę sumą nei viešai komunikavo VK.

ESO vadovas Seimo komisijos posėdyje pirmadienį dar sakė, kad įmonei nepakanka reguliuotojo skiriamų lėšų ir investicijoms į nusidėvėjusio tinklo rekonstrukciją, ir į naujų vartotojų prijungimą.

D. Kreivys antrindamas pabrėžė, kad Lietuvoje vykstant sparčiai atsinaujinančių energijos išteklių plėtrai ir prisijungiant naujiems vartotojams, tinklams būtinos didelės investicijos.

„Nauji vartotojai kas yra: tai naujos gamyklos, nauji namai, nauji nuosavi namai, saulės elektrinės. Visiems taip pat reikalingas pajungimas. Šiandien reikia suprasti, kad energetikos srityje vykstanti transformacija reikalauja daugybės investicijų.

Tinklai nespėja iš paskos vystytis. (...) Nes iš principo keičiasi visa sistema, visa energetika tampa elektros energetika. Ir investicijų į tinklą reikės vis daugiau ir daugiau“, – kalbėjo D. Kreivys.

Penktadienį ESO vadovas žurnalistams sakė, kad ESO susidariusią permoką jau grąžina nuo 2022 m. – mažindama skirstymo tarifo dedamąją.

Generalinė prokuratūra dėl VK paskelbtų duomenų atlieka išsamų situacijos vertinimą.