„Kiek žinau, yra aštuoni dalyviai susidomėję šituo konkursu, šita baterija. Tikiuosi, kad turėsime naujausias technologijas, turėsime su priežiūra ir garantija visa“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komitete pranešė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Energetikos holdingo „Epso-G“ infrastruktūros direktorius Rimvydas Štilinis sako, kad yra „didelis susidomėjimas“. Pasak jo, tarp susidomėjusių konkursu kompanijų yra didžiausi Europos ir JAV baterijų gamintojai.

R. Štilinio teigimu, kaupiklių įsigijimo konkursas vyks atsižvelgiant į penkis svarbiausius kriterijus – ekonominio naudingumo, įskaitant kainą, ir keturis kokybinius kriterijus.

Mišriai Seimo frakcijai priklausantis Jonas Pinskus klausė, ar įsigytos ličio baterijos nepasens, kol pradės veikti. Jis taip pat mano, kad esant svarbiausiam kainos kriterijui, kaupiklius Lietuva atsiveš iš Kinijos.

R. Štilinis pabrėžė, kad baterijų galiojimas numatytas 15 metų: „Bus techninio aptarnavimo sutartis 15 metų.“

Šiuo metu Seime svarstomos pataisos, leisiančios Lietuvoje įrengti maždaug 100 mln. eurų vertės kaupiklius. Jas pristatydamas energetikos ministras Dainius Kreivys aiškino, kad baterijos yra Lietuvai būtinas žingsnis link šalies energetinio savarankiškumo.

Pasak jo, ateityje tokia baterija leis balansuoti vėjo jėgaines, o tai reiškia, kad Lietuva galės įjungti „aukštesnę pavarą“ didinant elektros gamybą bei plečiant vėjo elektros gamybą, ypač jūroje.

„Epso-G“ sausio pabaigoje jau paskelbė baterijų projektavimo, gamybos, įrengimo bei techninio aptarnavimo konkursą. Lietuvoje planuojama per 14 mėnesių įrengti keturis įrenginius po 50 MW galios ir 50 MWh talpos keturiose 110-330 kV transformatorių pastotėse – Vilniaus, Alytaus, Šiaulių ir Utenos aikštelėse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)