„EK pagaliau išgirdo Lietuvos ir kitų šalių prašymus dėl papildomų priemonių energijos kainų mažinimui. Tai žingsnis teigiama linkme“, – trečiadienio Energetikos ministerijos pranešime cituojamas ministras.

Antradienį Komisija pasiūlė sukurti dujų dalijimosi mechanizmą ir prekybos platformą, kurioje bent 15 proc. savo dujų pajėgumų ES šalys pirktų bendrai, taip pat taikyti kainų ribojimo mechanizmus Nyderlandų TTF dujų biržoje.

Dar EK siūlo laikinai nustatyti lyginamąją kainą suskystintosioms gamtinėms dujoms, kad ES jų kainos būtų panašios į Azijos rinkos, kur jos yra mažesnės.

Anot D. Kreivio, tam, kad verslas ir gyventojai iš tikro pajustų siūlomų priemonių naudą, jos turėtų įsigalioti automatiškai, be užtrunkančių, atskirų EK sprendimų.

„Būtina, kad siūlomas mechanizmas aktyvuotųsi automatiškai, nelaukiant atskirų ilgai užtrunkančių Komisijos sprendimų, t.y., kainoms pasiekus tam tikrą lygį, arba Europos dujų kainų indeksui (TTF) reikšmingai išsiskyrus nuo Azijos ir Amerikos dujų indeksų,“ – sako ministras.

„Nepaisant tam tikrų kainų stabilizavimosi požymių, turime užtikrinti, kad šis mechanizmas veiktų kaip draudimo polisas prieš galimus kainų šokus“, – akcentuoja jis.

Pasak Energetikos ministerijos, ES sukūrus bendrą dujų pirkimo platformą, ji padėtų užtikrinti dujų tiekimo saugumą ir išvengti konkurencijos tarp atskirų ES valstybių dujų rinkoje, taip nedidinant kainų.

Be to, iki kitų metų kovo turėtų atsirasti naujas modifikuotas dujų kainų indeksas, tuo tarpu trumpuoju laikotarpiu EK numato galimybę priimti sprendimus, kurie padėtų išvengti ekstremalių kainų šuolių.

Esant dujų tiekimo trūkumui, siūloma daugiau solidarumo priemonių valstybėms, neturinčioms tiesioginės jungties su dujotiekiais, kad ji apimtų ir valstybes nares, turinčias SGD įrenginius; ir pasiūlymas sukurti dujų paskirstymo mechanizmą valstybėms narėms, nukentėjusioms nuo regioninės ar ES dujų tiekimo ekstremalios situacijos.

Vis dėlto, EK kol kas dar nesutarė dėl viršutinės dujų kainų ribos taikymo mechanizmo, kurį palaiko daugiau nei pusė Bendrijos valstybių. Kaip Eltai antradienį sakė eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, diskusijos dėl šios priemonės dar vyksta, kadangi būtina nustatyti tokių kainų lubų kompensavimo mechanizmą.

Planuojama, kad kitą savaitę už energetiką atsakingi ES ministrai Liuksemburge, formalioje ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos taryboje, tarsis dėl šio EK parengto reglamento įgyvendinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)