„Įmonė turi atitikti tam tikrus finansinius reikalavimus. Kadangi įmonė neatitiko finansinių reikalavimų, reguliatorius buvo davęs laikotarpį, įmonė nesugebėjo pasitaisyti, todėl reguliatorius naikina licenciją, kaip tą numato įstatymas“, – antradienį žurnalistams teigė D. Kreivys.

„Noriu pabrėžti, kad kadangi rinka yra pakankamai konkurencinga, turime 3 didžiulius tiekėjus, kurie konkuruoja tarpusavyje, (...) „Enefit“ perima visus klientus tomis pačiomis sąlygomis, žmonėms jokių nepatogumų nebus“, – pažymėjo jis.

Ministras akcentavo, kad priežiūra šiuo metu rinkos dalyviais yra „labai rimta“, todėl įmonei buvo panaikinta licencija, tačiau jis dar kartą pažymėjo, kad tiekėjas yra „labai mažas“ ir rinkos pasitraukimas nepaveiks.

„Įmonė buvo maža, 6 tūkst. klientų, dauguma iš jų buvo pasirinkę biržos planus. Įmonė nebuvo rizikinga tuo požiūriu, bet kadangi įstatymas yra įstatymas, priežiūra rinkos dabar yra labai rimta, į tai kreipiama labai daug dėmesio, tiekėjui teko išeiti iš rinkos“, – sakė politikas.

„Išėjimas rinkos negali paveikti, nes tiekėjas labai labai mažas“, – akcentavo jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė savo ruožtu teigė, kad „EGTO energija“ veiksmų įtaka rinkai ir vartotojams – nesulyginama su „Perlas energija“ pasitraukimu iš rinkos praėjusių metų rugpjūtį. Anot jos, „EGTO energija“ aptarnavo labai nedidelę dalį vartotojų, be to, nesiūlė klientams fiksuotos kainos sutarčių.

Tuo tarpu „Perlas energija“ 2022 m. rugpjūtį – iki rekordinių aukštumų šokus didmeninėms elektros kainoms – nutraukė veiklą, nes nebeturėjo finansinių išteklių teikti elektrą su klientais užfiksuota kaina.

„Tarp nepriklausomų tiekėjų yra labai skirtingų tiekėjų: ir tų, kurie pasitraukė iš rinkos (neskaitant „Perlo“), dauguma tų tiekėjų buvo susiję su gana mažu klientų ratu. Tie klientai paprastai buvo juridiniai asmenys ir sutartys paprastai buvo pririštos prie biržos kainų.

Tokį planą tikrai gali pasiūlyti nei vienas tiekėjas“, – Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Perlo“ atveju, kada buvo daug fiksuotos kainos sutarčių ir tai buvo problema, kurią reikėjo išspręsti, tokie precedentai daugiau nepasikartos“, – akcentavo ji.

Pasak ministrės pirmininkės, šiuo metu vartotojai „turi galimybę rinktis“ iš, jos vertinimu, palankių kitų nepriklausomų tiekėjų pasiūlymų.

„Dabar, kai rinkos situacija yra pasikeitusi, turime visai kitas kainas, kurios dažnai yra palankesnės, nei visuomeninio reguliavimo kainos, kurios nustatomos pusmečiui, klientas turi galimybę rinktis“, – sakė premjerė.

Nepriklausomas elektros tiekėjas „EGTO energija“ sustabdė savo veiklą. Kaip pirmadienį pranešė LRT radijas, bendrovė vėlų pirmosios savaitės dienos vakarą informavo klientus apie nutraukiamą veiklą.

Tiekėjas pranešė, kad elektros nebetiekia nuo penktadienio, o toliau paslaugas klientams teiks „Enefit“.

Taip pat pranešama, kad kainodara ir sutarties sąlygos „EGTO energijos“ vartotojams nesikeis.

ELTA primena, kad balandį Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) įspėjo „EGTO energiją“ dėl per mažo įstatinio kapitalo, kuris, pagal Elektros energetikos įstatymą, turi būti ne mažesnis negu pusė įstatinio kapitalo dydžio – kas užtikrintų įmonės finansinį stabilumą.

Tuomet įmonės vadovas Egidijus Rutkauskas teigė, jog įmonė pradėjo šalinti VERT nustatytus trūkumus, padidino įstatinį kapitalą. Tada tiekėjo vadovas patikino apie planus tęsti veiklą, kuriamą mobiliąją programėlę paslaugų tiekimui palengvinti.

Pirmadienio duomenimis, „EGTO energija“ nepriklausomu tiekėju buvo pasirinkę 5790 vartotojai.

Jau anksčiau nepriklausomo elektros tiekėjo veiklą nutraukė „Birštono elektra“, „Perlas energija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją