Taip ministras komentavo Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) specialios tikrinimo komisijos siūlymą įpareigoti veiklą nutraukusį buvusį nepriklausomą elektros tiekėją į valstybės biudžetą sumokėti 4,21 mln. eurų su PVM. Taryba ketvirtadienį sprendžia, ar įmonei šią nuobaudą skirti.

„VERT patikroje rasta, kad ir gyventojai patyrė papildomus nuostolius. Įstatymas aiškiai sako, kad visi nuostoliai turi būti kompensuoti. Toliau yra institucijų darbas, kad tie nuostoliai būtų išieškoti,“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime teigė D. Kreivys.

„Mano galva, patikros aktas aiškiai sako, kad yra nuostolis, turime įstatymą, pagal įstatymą yra visi lygūs ir turi atsiskaityti už padarytą nuostolį. Nuostolis yra, žiūrint net ir iš moralinės pusės, tai turi būti padengta“, – kalbėjo ministras.

Premjerė Ingrida Šimonytė antrino, kad bendrovė turi atsakyti už valstybės patirtas išlaidas – pernai rugsėjį buvusiems „Perlas Energija“ klientams, kurie tuomet pateko į brangesnį garantinį tiekimą, elektros tarifas buvo mažinamas valstybės biudžeto lėšomis.

„Be jokios abejonės, manau, kad „Perlo“ atsakomybė yra už tai, kad valstybei teko patirti tam tikras papildomas išlaidas. Reikalauti tas išlaidas kompensuoti yra normalu“, – žurnalistams Seime teigė ji.

Grąžintiną sumą VERT komisija apskaičiavo nustačiusi, jog pernai rugsėjį veiklą sustabdžiusi įmonė vienašališkai nutraukė elektros tiekimo sutartis su buitiniais vartotojais bei nevykdė prisiimtų įsipareigojimų.

Jos vertinimu, virš 96 tūkst. įmonės klientų, atskaičiavus tuomet valstybės ir pačios bendrovės taikytas kompensacijas, kitiems tiekėjams sumokėjo 1,27 mln. eurų daugiau nei būtų mokėję pagal su „Perlas Energija“ sudarytas sutartis. Vartotojų patirtų nuostolių esą nepadengė ir pačios bendrovės pritaikytos kompensacijos brangesnį planą pas kitą tiekėją pasirinkusiems klientams.

Savo ruožtu įmonės vadovas yra užsiminęs, kad jei nuobauda būtų skirta, VERT sprendimas galėtų būti skundžiamas Konstituciniam Teismui. Pasak Viliaus Juraičio, bendrovei neteisėtai atgaline data buvo pritaikytas tik pernai gruodį priimtas griežtesnis nepriklausomų elektros tiekėjų veiklos reglamentavimas.

Jame įtvirtinta nuostata, kad VERT turi teisę pareikalauti tiekėjo į valstybės biudžetą sumokėti prievolių įvykdymo užtikrinimo sumą, jei šis nevykdo savo įsipareigojimų tiekti elektrą sutartyse su buitiniais vartotojais sudarytomis sąlygomis, vienašališkai jas nutraukia arba stabdo veiklą apskritai.

Ministras nesiėmė vertinti, ar iš tikrųjų sugriežtintos Elektros energetikos įstatymo pataisos negali būti pritaikytos buvusiam tiekėjui.

„Nesivelsiu į teisinę ekvilibristiką, įstatymas priimtas, o jo taikymo visas subtiliybes išsiaiškins teisininkai“, – sakė D. Kreivys.

2022 m. rugpjūtį „Perlas Energija“, tuomet antras didžiausias nepriklausomas elektros tiekėjas, smarkiai išaugus didmeninėms elektros kainoms, paskelbė nebeišgalintis vykdyti įsipareigojimų savo klientams, kurie pasirinko fiksuotos kainos planus ir pakeitė juos su biržos kainomis susietais planais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją