„Noriu atkreipti dėmesį, kad yra pozityvių ženklų. (...) Dujų kainos neturėtų stipriai šokti, nebent turėsime kokį formalų įvykį, nuo kurio nesame apsaugoti, bet tam ir reikalingas draudimas ir draudžiamas tam tikras kiekis dujų“, – antradienį žurnalistams teigė D. Kreivys.

„Ateinantis šildymo sezonas bus pigesnis mūsų gyventojams, nes ir biokuro kainos žemesnės. Vyriausybė įdėjo nemažai pastangų, kad padidinti žaliavos pasiūlą. (...) Šį sezoną mūsų gyventojai turės gerokai žemesnes kainas, turime žemesnes kainas elektros, dujų, tai tikrai žinios nėra blogos“, – pabrėžė jis.

Elektros kainų lygis geras, sugedęs kabelis Švedijoje bus sutvarkytas per savaitę

Politikas taip pat tikino, kad šiais metais elektros kainų lygis „yra geras“, o sugedusi „NordBalt“ jungtis su Švedija, dėl ko pastaruoju metu kainos šiek tiek augo, bus sutvarkyta per savaitę.

„Kainų lygis šiais metais yra geras. Nepaisant to, kad turime šiuo metu šiek tiek didesnes kainas, negu turėjome prieš mėnesį. Pats kainų dydis yra 2 kartus ir daugiau žemesnis. Taip, šiuo metu yra sugedęs kabelis Švedijos pusėje, rasta vieta, kur jis sugedęs, per savaitę tai bus sutvarkyta ir kabelis veiks toliau“, – sakė ministras.

Rugsėjo 11–17 dienomis vidutinė didmeninė elektros energijos savaitės kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje, palyginti su ankstesne savaite, augo 12 proc. nuo 127 Eur / MWh iki 142 Eur / MWh, praneša „Litgrid“.

Latvijoje didmeninė elektros kaina kito taip pat kaip Lietuvoje. Estijoje kaina augo 10 proc. nuo 123 Eur / MWh iki 135 Eur / MWh.

Antrą savaitę taisant „NordBalt“ jungtį su Švedija, elektros gamybą Lietuvoje beveik dvigubai didino šiluminės jėgainės. Dėl aukšto dujų saugyklų užpildymo lygio Europoje, net ir be pigios energijos iš Švedijos, didmeninės elektros kainos kilo nežymiai.

Nors Baltijos šalyse pastarosiomis savaitėmis daug gamina brangesnės šiluminės elektrinės, elektros kainos išlieka pakankamai stabilios. Tai lemia Europos gamtinių dujų saugyklos, kurių užpildymas iki 94 proc. išlaiko stabilias dujų kainas. Prie to prisideda ir Latvijos Inčukalnio požeminė dujų saugykla, kuri užpildyta daugiau nei 80 procentų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją