Pasak ministro, elektros energetikos srityje nuo šiandien trijų Baltijos šalių susitarimu komercinis srautas iš Rusijos sumažinamas iki minimalaus techninio lygio.

„Tai – visų trijų Baltijos šalių sprendimas, kuris buvo priimtas vakar. Sistemos veikimą užtikriname vietine generacija, importu per jungtis su Švedija, Lenkija ir Latvija“, – pažymėjo jis.

Anot D. Kreivio, šiuo metu visiškai atsisakius rusiškos elektros, jos kaina Lietuvoje nepasikeistų. Reikalingas tik techninis srautas sistemos palaikymui, jis šiandien sumažintas iki minimalaus lygio.

„Elektros kiekio sumažinimas neturi įtakos kainai, nes nei rusiška, nei baltarusiška elektra neformuoja kainos mūsų rinkose, kainą formuoja Švedijos ketvirta zona. Rusiška elektra mūsų biržoje pardavinėjama be kainos. Paprasčiausiai rinkos gauna mažiausią kainą“, – paaiškino jis.

Vis dėlto, kaip atkreipė dėmesį D. Kreivys, išlieka tikimybė, kad Rusija gali imtis veiksmų prieš Baltijos šalių energetikos sistemą.

„Gruodį esame išbandę sinchroninę jungtį su Lenkija, o ketvirtadienį viešėdamas Lenkijoje suderinau su šalies ministrais sinchroninę pagalbą, esant nenumatytoms aplinkybėms. Todėl esame pilnai pasiruošę“, – patikino ministras.

Vakar su Baltijos šalių energetikos ministrais pasirašytas bendras pareiškimas dėl sinchronizacijos spartinimo.

„Lietuvos energetinė sistema nėra eksperimentinė laboratorija, todėl skubotų neparuoštų sprendimų negali būti ir nebus. Mūsų prioritetas – šviesūs, šilti namai mūsų visų, ir mes tą stengiamės užtikrinti“, – pabrėžė ministras.

Klaipėdos SGD terminalas

Kalbėdamas apie dujas ministras akcentavo, kad SGD terminalas Lietuvai buvo teisingas sprendimas.

„Galime įsitikinti, koks teisingas sprendimas buvo turėti SGD terminalą Lietuvai, per jį gauname iki 70 proc. suvartojamų dujų. Bet koks rusiškų dujų importas per SGD terminalą jau šiandien sustabdytas, jokių mažų krovinių nebėra. Lietuva jau šiandien galėtų atsiskaityti rusiškų dujų per dujų vamzdį, tačiau tai apkenktų kitų Baltijos šalių energetiniam saugumui, todėl į tai privalome atsižvelgti“, – kalbėjo jis.

Ministras užtikrino, kad Lietuva – 100 proc. saugi: „Mūsų terminalo pajėgų Lietuvai užtenka ir dar šiek tiek kitoms šalims, jei naudotume tik terminalą.“

Padėtį energetikos išteklių rinkose D. Kreivys apibūdina kaip šoko būseną.

„Reikia pastebėti, kad energetikos išteklių rinkoje padėtis – šoko būsenoje. Lietuva remia JAV pastangas stabilizuoti situaciją. Mes prisidedame prie sprendimo išleisti dalį savo naftos rezervų. Ilgalaikėje perspektyvoje Lietuvai yra tik vienas tvarus kelias į energetinę nepriklausomybę: tai savų energetikos išteklių naudojimas, atsinaujinanti energetika, ministerija deda čia visas pastangas“, – tikina jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės