Daugiabučių gyventojai apie po daugiabučių renovacijos užgriuvusias bėdas nesustodami pasakojo beveik visą valandą.

Tai - ne tik išaugusios sąskaitos už šildymą, žema temperatūra butuose, darbininkų paliktas brokas.

Svarbiausia – atsakingųjų nenoras apie tai net girdėti.

„Skambinome A. Gervinskui, tai jis sakė, kad čia yra visiškai niekuo dėtas“, - apie rajono Tarybos nario abejingumą gyventojų problemoms pasakojo V. Neniškienė.

„Man asmeniškai buvo pasakyta, kad kol namas buvo nepriduotas, pretenzijas galėjome reikšti, o dabar namas priduotas“, - apie tai, ką girdėjo iš A. Gervinsko, atskleidė J.Parachonkovienė.

Meta kaltinimus „Anykščių šilumai“


UAB „Anykščių komunalinis ūkis“ projektų vadovas, rajono Tarybos narys A. Gervinskas įrodinėja, kad daugiabučių renovacija nusivylusių anykštėnų skundai – ne daugiabučių renovacijos administratoriaus problema.

„Klausimas, su kuo tas sąskaitas už šildymą lygina. Ar lygina sąskaitas su kitais namais, neaišku su kokiais, ar lygina savo sąskaitas su buvusiomis prieš tai penkerių metų laikotarpiu. Sąskaitas už šildymą bei šildymo reguliavimo funkcijas atlieka „Anykščių šiluma“, o ne mes.

„Anykščių šiluma“ atlieka šiluminių punktų priežiūrą ir nuo tų punktų reguliavimo priklauso, koks šilumos kiekis patiekiamas butų savininkams. Jeigu šilumos punktai tinkamai sureguliuoti, vadinasi, gyventojai turėtų gauti pakankamą šilumos kiekį, kurio užtektų butams šildyti ir jis būtų optimalus. Gali būti taip, kad šilumos punktai nėra sureguliuoti tinkamai ir termofikato paduodama temperatūra neatitinka reikalavimų.

V. Kudirkos 6-ame name mes buvome atvykę kartu su įmonės, kuri tiekia įrangą, atstovais ir žiūrėjome. Butuose visi radiatoriai yra šalti. Butuose 24–25 laipsniai temperatūros, vadinasi, butus šildo stovai.

O stovai šildo tada, kada termofikato temperatūra perduodama per didelė ir termofikato srautas yra per didelis.Vadinasi, šilumos punkto reguliavimas nėra tinkamas. Manau, kad „Anykščių šilumos“ kaltės dalis yra šioje vietoje, kadangi tinkamai nesureguliuoti punktai. Jie punktus prižiūri ir reguliuoja taip, kaip nerenovuotiems namams.

Jokios kaltės aš dėl keliamų problemų nematau, nes mes padarėme tai, kas priklauso padaryti, kad žmonės taupytų ir gautų mažesnes sąskaitas už šildymą. Šiame name jie turi reguliavimo prietaisus, todėl jie turi visą galimybę reguliuoti savo šilumos suvartojimą. Jeigu šilumos mazguose nėra reguliavimas tinkamas, tai tikrai nėra mūsų problema“, - sakė A. Gervinskas.

Ką patartumėte šiems gyventojams daryti, kad jų problemos būtų išspręstos?, - paklausėme A. Gervinsko.

„Tai, ką aš galėjau padaryti iš savo pusės, aš padariau. Tie radiatoriai, kurie nepakankamai šilo, dėl ko skundėsi kai kurių butų savininkai, mes šias problemas kartu su rangovais, nes jie atsako už garantiją, išsprendėme, o šilumos punkto reguliavimo principus turėtų sutvarkyti „Anykščių šiluma“. Kiek man pavyko sutarti su tais žmonėmis, kurie reguliuoja šilumos punktus, kad termofikatų temperatūrą sumažintų bent šešiais laipsniais. Tikimės, kad rezultatai bus geresni. Ir tai yra „Anykščių šilumos“ žmonių geranoriškumas, kad jie tai sutiko padaryti.

Visi bando visą kaltę suversti pačiam renovacijos procesui. Iš tiesų, renovacijos procesas nesikiša į šilumos tiekimo funkciją. Tai yra funkcija tos įstaigos, kuri atlieka šilumos mazgų priežiūrą. Ir, jeigu jie atlieka netinkamai ir temperatūros režimus padavimo – grįžimo sureguliuoja netinkamai, tai, be abejo, žmonės už šildymą mokės neadekvačiai“, - aiškino A.Gervinskas.

„Anykščių šiluma“ atskirais butais nesidomi

UAB „Anykščių šiluma“ direktorius Virgilijus Vaičiulis taip pat įtikinėjo, kad Kudirkos gatvės gyventojų problemos esą yra ne šilumininkų rūpestis.

„Negaliu pasakyti, kodėl tarp namų toks didžiulis skirtumas. Aš neanalizuoju kiekvieno buto. Tie namai, kurie su dalikliais, mes nuimame įvadinių skaitiklių parodymus mėnesio pabaigoje, karštą vandenį, kiek sunaudota ir mes tuos duomenimis perduodame firmai, kuri perskaičiuoja juos kiekvienam butui. Ir mūsų darbas tuo baigiasi. Mes išsiunčiame sąskaitas. Nežinau, kur mūsų bėda yra.

Aš pagal vidurkį matau, kad jie tikrai mažiau moka, o kiekvienam butui, kiek jie suvartoja šilumos, aš jau nebegaliu pasakyti. Mes į butus neiname žiūrėti, kokią jie laiko temperatūrą, čia nuo jų priklauso. Mes galim su A.Gervinsku eiti į butus, analizuoti. Čia pirmiausia turėtų būti administratoriaus problema, nes jie organizuoja renovaciją ir visą priežiūrą vykdė. Gal blogai subalansuota. Mes pirštų nekišom nuo pat renovacijos. Mes tik skaitiklių parodymus nuimam ir šilumos punktą prižiūrim. Į butus tikrai nėjom, nereguliavom, nebalansavom, nes viskas įeina į renovacijos kainą”, - sakė V. Vaičiulis.

O ką gyventojams patartų V. Vaičiulis?

„Aš tai galvoju, kad turėtų kreiptis į administratorių. O administratorius turėtų kviestis rangovus ir jie tegul žiūri. Tegul administratorius organizuoja namo susirinkimą, mes dalyvausime ir išsiaiškinsime“, - kalbėjo V. Vaičiulis.

Kenčia daugelis, bet tyli

V. Kudirkos 4-ojo ir 6-ojo namo gyventojai sako, kad iki šiol juos kamavusias problemas jau bandė spręsti kalbėdamiesi su atsakingais specialistais, tačiau matydami, kad tai neveiksminga, artimiausiu metu žada rašyti raštus rajono vadovams.

Anot problemas į viešumą keliančių V. Kudirkos gatvės gyventojų, dėl daugiabučių renovacijos ir atsakingų asmenų aplaidumo galimai kenčia ir daugiau anykštėnų, tik daugelis, deja, neišdrįsta apie tai kalbėti garsiai.