Tokiomis įžvalgomis trečiadienį pasidalijo Seimo narys, konservatorių Vilniaus Sueigos pirmininkas Mantas Adomėnas bei Vilniaus tarybos nariai – konservatorių frakcijos vadovas Valdas Benkunskas ir jos narys Gediminas Švilpa.

Viskas sukasi apie miesto tarybai pateiktą sprendimo projektą, kuriuo „Vilniaus energija“ būtų įpareigota atlikti papildomus šilumos tinklų modernizavimo darbus už maždaug 72 mln. Lt. Anot konservatorių, 2017 m., pasibaigus šilumos tinklų nuomos sutarčiai, skolose skendintis miestas turėtų šias investicijas išpirkti, o skylėtose sostinės kišenėse tam paprasčiausiai gali nepakakti pinigų.

„Vidury baltos dienos buvo bandoma Vilnių dar labiau įkeisti „Vilniaus energijai“, - sakė M. Adomėnas.

Anot jo, sprendimo projektas šilumos tinklų nuomą galėjo pratęsti net keliems dešimtmečiams.

Vilnius yra nepajėgus skolintis. (...) Be abejo, tai būtų labai stiprus argumentas, kad reikėtų pratęsti dabar galiojančią sutartį“, - teigė Seimo narys.

Pasak jo, konservatorius konsultavę ekspertai abejoja, kad minimi darbai už 72 mln. Lt Vilniaus šilumos tinklams yra būtini.

„Labai panašu, kad ta suma sukurta iš oro“, - sakė M. Adomėnas.

Pasak jo, jeigu nebūtų imtasi sutarties pratęsimo, kitas variantas galėtų būti minėtos sumos įskaičiavimas į šilumos kainą.

„Mes manome, kad tai dar vienas ėjimas siekiant įtvirtinti „Dalkios“ viešpatavimą Vilniuje“, - tvirtino M. Adomėnas.

Jo nuomone, šilumos tinklų nuomos sutartis tokiu būdu gali būti pratęsta 20 metų.

Paklaustas, ar bus inicijuojama interpeliacija merui Artūrui Zuokui, konservatorius teigė, jog parašų rinkimas Vilniaus taryboje yra sustojęs „ties tam tikru skaičiumi“. Kiek parašų surinkta, jis neatskleidė, motyvuodamas politinėmis aplinkybėmis.

G. Švilpa pridūrė, jog kol kas „darbiečiai“ ir socdemai linkę palaikyti A. Zuoką. Esą tai rodo ir faktas, jog socdemai atsitraukė batalijose dėl viešojo transporto pertvarkos.

Anot G. Švilpos, miesto tarybai teikta formuluotė – „apie 72,5 mln. Lt“. Tačiau tai esą reiškia, jog suma gali išsipūsti – kad ir iki 100 mln. Lt.

Konservatoriaus teigimu, taip pat bus inicijuojama „Vilniaus energijos“ atliktų investicijų kontrolė, siekiant išsiaiškinti, kaip realiai buvo leidžiami pinigai Vilniaus šilumos ūkio modernizavimui.

„Tos investicijos (daugiau nei pusė milijardo litų – DELFI) neva yra atliktos“, - kolegai antrino V. Benkunskas, pridurdamas, esą daugelis dabar planuojamų papildomų darbų jau turėjo būti atlikti pagal 2002 m. sudarytą šilumos tinklų nuomos sutartį.

Konservatorių frakcijos vadovas taip pat pažymėjo, jog „Vilniaus energijos“ viešuosiuose pirkimuose dominuoja su koncernu „Icor“ (buv. „Rubicon Group“) susijusios įmonės. Esą tikėtina, kad būtent šioms įmonėms teks didžioji dalis planuojamų 72 mln. Lt investicijų.

Siūlymas dėl „Vilniaus energijos“ investicijų buvo trečiadienio sostinės tarybos posėdžio darbotvarkėje. Tačiau prieš posėdį jis buvo išbrauktas.

Anot V. Benkunsko, darbotvarkė pakoreguota išsigandus viešumo. „Matyt, nėra stabilumo pačioje valdančiojoje daugumoje. Nebuvo užtikrinti projekto iniciatoriai, kad surinks reikiamą balsų skaičių“, - svarstė konservatorius.

Vis dėlto konservatoriai mano, kad šis klausimas viena ar kita forma bus sugrąžintas į darbotvarkę.

„Vilniaus energija“: apie sutarties pratęsimą nėra jokios kalbos

Tuo tarpu „Vilniaus energija“ konservatorių įtarimus atmeta. Šilumininkai taip pat primena savo siūlymą pratęsti sutartį, kurį Vilniaus taryba atmetė dar tuomet, kai miestą valdė konservatorius Vilius Navickas.

„2004 metais stodama į ES šalių bendriją Lietuva prisiėmė įsipareigojimų, susijusių su didžiausiomis šalies energetikos įmonėmis. Tarp jų – iki 2016 metų sausio 1 dienos iš esmės apriboti Vilniaus elektrinių skleidžiamą oro taršą. 2010 metais „Dalkia“ pasiūlė planą (ir daugiau nei 800 mln. investicijų) atsisakyti importuojamų gamtinių dujų ir Vilniaus šilumos ūkį pritaikyti trigubai pigesnio vietinio biokuro vartojimui. Toks žingsnis būtų leidęs ne tik įgyvendinti įsipareigojimus ES, bet ir sumažinti šilumos kainą vilniečiams. Deja, Vilniaus savivaldybės taryba atmetė „Dalkia“ pasiūlymą“, - teigiama „Vilniaus energijos“ DELFI pateiktame komentare.

Šilumininkų teigimu, minėtu investicijų planu sutarties pratęsimo nesiekiama.

„Šiandien įsipareigojimas ES sumažinti taršą sostinėje išlieka aktualus ir privalomas vykdyti. Bendrovė investuos 72,5 mln. litų į azoto oksidų, išskiriamų deginant gamtines dujas, filtrus ir kitas priemones, skirtas taršai mažinti. Ši investicija yra nenumatyta šilumos ūkio nuomos sutartyje, todėl likutinė investicijos vertė būtų grąžinta bendrovei, pasibaigus sutarčiai 2017 metais. Jokių diskusijų apie „Dalkia“ sutarties su Vilniumi pratęsimą nėra, pasiūlymas teikiamas tik dėl Lietuvos įsipareigojimų ES įgyvendinimo“, - teigia „Vilniaus energija“.

Bendrovės pateikiamais skaičiavimais, šiuo metu „Dalkia“ į sostinės šilumos ūkį yra investavusi 561,756 mln. litų – 96 procentus sutartimi įsipareigotos investuoti sumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)