Tai reiškia, kad projektas pripažįstamas didelės svarbos tarpvalstybiniu projektu, kuris svariai prisidės prie Europos Sąjungos (ES) energetikos politikos ir klimato tikslų įgyvendinimo, rašoma bendrovės pranešime.

CO2 sugaudymo ir tvarkymo (angl. CCS – carbon capture and storage) projektą KN planuoja įgyvendinti kartu su Vokietijos kapitalo bendrovėmis „Akmenės cementas“ ir Latvijoje veikiančia „Schwenk Latvija“ bei tarptautinėmis laivybos kompanijomis „Larvik shipping“ (LS) ir „Mitsui O.S.K. Lines“ (MOL). Įmonės pernai įsteigė „CCS Baltic Consortium“ konsorciumą, atliko projekto analizę, galimybių studiją ir pateikė projekto paraišką EK 6-ąjam PCI statusui gauti.

Projektu siekiama Lietuvoje ir Latvijoje sukurti anglies dvideginio sugaudymo ir saugojimo vertės grandinę, kuri apimtų pramonės sektoriuje susidarančio CO2 sugaudymą ir transportavimą antžeminiu ir jūros transportu į nuolatinio saugojimo vietas, potencialiai Šiaurės jūroje. Tokiu būdų CO2 dujos būtų sugrąžintos į jų kilmės vietą.

KN ilgalaikėje veiklos strategijoje yra numatyta iki 2030 m. iš viso investuoti apie 300 mln. eurų. Per 45 proc. šių kapitalo investicijų iki 2030 m. bus skirtos sukurti naujų energijos rūšių krovos ir saugojimo infrastruktūrai ir kompetencijoms, didinti visų vykdomų veiklų tvarumui ir mažinti emisijoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją