Telšių rajone gyvenantis Rokas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) „Delfi“ komentavo, kad birželio mėnesį pildydamas paraišką paspaudė ne skiltį „įsirengiantiems naują elektrinę“, o „didinantiems galią“, nors jo 10 kW elektrinė buvo nauja. Vėliau tą patį mėnesį jis gavęs Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) laišką, kuriame rašoma, esą paraiškų vertinimas vėluos.

„Rugsėjį mėnesį parėjo laiškas, kad yra neatitikimas su tuo paraiškos pildymu, „patikslinkite paraišką“, o jos tikslinti neįmanoma, ją galima tik anuliuoti. O kadangi konkursas buvo pasibaigęs, tai viskas buvo taip, kad anuliavus dingsta visos galimybės ją gauti“, – sako Rokas.

Jo žiniomis, tokių žmonių buvo dar apie 30–40.

„Pildant buvo mano klaida, bet mano asmenine nuomone, dėl tokios klaidos ir nebuvimo galimybės pataisyti tokios paprastos klaidos, tai čia nelogiška“, – teigia pašnekovas.

Kvietimas buvo paskelbtas balandžio pabaigoje ir baigėsi rugpjūčio 1 dieną. Pasiūlymą tikslinti paraišką vyras gavo rugsėjo mėnesį. Jis mano, kad jam turi būti leista vėl pretenduoti į paramą.

Iš APVA gauto prašymo pataisyti paraišką fragmentas (rugsėjo 6 d.):

Laiškas vartotojui

„Mano manymu pildant paraišką tikrai neteisingai pateikta svarbi informacija, bendra info turėtų būti skliausteliuose, o priekyje konkursų pavadinimai“, – sako vyras.

Agentūra: informacija buvo pateikta aiškiai

APVA komentuoja, kad buvo skelbiami du atskiri kvietimai – vienas, planuojantiems įsirengti naują saulės elektrinę, kitas – norintiems pasididinti jau esamos elektrinės galingumą. Tai buvo atliekama atsižvelgiant į Projektų finansavimo taisyklių ir įgyvendinančios institucijos – Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) – reikalavimus.

„Kvietime buvo labai aiškiai nurodyta visa informacija ir taikomi reikalavimai, įskaitant ir kuriais atvejais projekto vykdytojas teikia paraiškas į kurį kvietimą, tad buvo tikėtasi gyventojų sąmoningumo ir atidumo pildant paraišką. Be to, suklydus buvo galima anuliuoti pateiktą paraišką ir teikti ją teisingam kvietimui iki pat kvietimo pabaigos“, – teigia agentūra.

Ji pažymi, kad pasibaigus kvietimui, pateiktų paraiškų informacijos koreguoti nebegalima.

„Tad šiuo atveju dar kartą norisi pabrėžti, jog prieš pildant paraiškos formą labai svarbu nuodugniai susipažinti su reikalavimais. Projektai finansuojami ES lėšomis, tad taikomos itin griežtos taisyklės ir Agentūra neturi galimybių jų laisvai interpretuoti“, – sako agentūra.

Tiesa, šiuo metu vis dar vertinamos teisinės galimybės perkelti ne į tą kvietimą pateiktas paraiškas ir jų išlaidas deklaruoti ES.

„Pareiškėjai buvo informuoti, kad jeigu saulės elektrinę įrengs po paraiškos pateikimo datos, tai reikalavimai nebus pažeisti, nes Projekto finansavimo sąlygų aprašas nenumato draudimo užbaigti projekto po paraiškos pateikimo dienos, tačiau visi kiti Aprašo reikalavimai turi būti tenkinami“, – teigė APVA.

Ji pripažino, kad – kaip ir teigia Rokas – dalis pareiškėjų buvo pateikę paraiškas ne į tą kvietimą, tačiau tie, kurie pastebėjo klaidą, pasitaisė ir pateikė į atitinkamą kvietimą.

„Agentūra visuomet suteikia galimybę atlikti patikslinimus pateiktose paraiškose, bet jos turi būti pateiktos tinkamame kvietime“, – nurodo įstaiga.

Rokas 10 kilovatų elektrinei tikėjosi maždaug 3200 eurų paramos.

„Bus ilgesnis atsipirkimas ir viskas. Iš namiškių pasiskolinau pinigų ir buvo planuota, kad greičiau viskas bus atsiperkama. (…) Pagrindinė klaida mano paties, bet pildant paraišką, atsidarė pastraipos su nuosavomis visų elektrinėmis. Visų (formuluočių – red.) pradžia vienoda, paskui skliausteliuose buvo „įsirengiantiems naują elektrinę“, „didinantiems galią“, – sako žmogus.

Šį penktadienį Rokas dar neturėjo galutinio sprendimo, kad negaus paramos.

Būsimame kvietime – naujos sąlygos

Paprašyta pakomentuoti, kas šiemet keitėsi paraiškų teikimo tvarkoje, APVA sako, kad pagrindinis pasikeitimas šiais metais – privalomos pateikti Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) prijungimo sąlygos, užtikrinančios, kad įrengta saulės elektrinė galės būti prijungta prie elektros tinklų.
Inverteris

Kitas svarbus reikalavimas, kurio neatitikimas apsunkina ir ilgina paraiškų vertinimo procesą – privaloma pateikti „Vienos įmonės“ deklaraciją.

Tai yra, jeigu elektros vartojimo objekte registruota juridinio ir arba fizinio asmens ekonominė veikla, privaloma pateikti „Vienos įmonės“ deklaraciją. Jeigu elektros vartojimo objekte registruota daugiau kaip vieno juridinio arba fizinio asmens ekonominė veikla, dotacija pagal finansavimo sąlygų aprašą neskiriama ir paraiška atmetama.

Šiemet žadama naujų paramos kvietimų, galimai – gruodį.

„Preliminari data – šių metų gruodžio mėn. Naujajame kvietime taikomos šiek tiek kitos sąlygos dėl projekto pradžios – tai yra, pagal rugpjūčio mėnesio 23 dieną įsigaliojusį energetikos ministro įsakymą, į paramą gali pretenduoti visi gyventojai, įsirengę saulės elektrines nuo įsakymo įsigaliojimo dienos, net jei ir nebuvo užpildę prašymo paramai“, – sako agentūra.

Ačiū, kad dalinatės savo naujienomis! Norite pranešti apie aktualiją, pasidalinti savo nuomone? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)