Planuojama, jog 2024 metais iš viso bus išdujinta apie 34 TWh dujų, kurios bus pristatytos 34 konvencinio dydžio SGD dujovežiais.

Didžioji dalis dujų (24 TWh) bus pristatoma ilgalaikius SGD terminalo pajėgumus pernai užsisakiusiems klientams iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos. Dar 4 TWh pajėgumų iš neatidėliotinos („spot“) rinkos bus paskirstomos per ateinančius metus atsižvelgiant į poreikį dujų importui prireikus užtikrinti izoliuotą elektros energetikos sistemos darbą, o nesant tokios būtinybės – dujų paklausai patenkinti pavieniais atvejais.

„Pasaulinė gamtinių dujų rinka vis dar kupina neapibrėžtumo, todėl itin svarbu, kad tokiais neramiais laikais Klaipėdos SGD terminalas dirba sklandžiai ir beveik maksimaliu pajėgumu, o KN pilnavertiškai užtikrina regioninės rinkos poreikius atitinkantį išdujinimo paslaugų teikimą. Iš viso kitąmet SGD terminalo paslaugomis naudosis 6 klientai“, – sakė KN komercijos direktorius Mindaugas Navikas.

Nuo šių metų pradžios iki liepos 23 d. SGD terminale priimta 20 didžiųjų SGD dujovežių, iki šių metų pabaigos jų laukiama dar antra tiek. Per šį laikotarpį atgabenta 2,9 mln. kub. metrų SGD, daugiausiai (47 proc.) – iš Norvegijos. Dujos Lietuvą 2023-aisiais taip pat pasiekė iš JAV, Nigerijos, Alžyro.

Planuojama, kad per šiuos metus Klaipėdos SGD terminale bus išdujinta apie 37 TWh dujų.

Palyginti, per 2022-uosius 46 dujovežiais atgabenta beveik 5 mln. kub. m SGD, daugiausiai (65 proc.) – iš JAV. Pernai SGD terminale iš viso buvo išdujinta 32,1 TWh dujų.

Pažymėtina, jog nuo 2022 m. gegužės 1 d. už SGD terminalo paslaugas vienodą nustatytą kainą moka kiekvienas SGD terminalo naudotojas, tai yra, įmonės, importuojančios dujas per šią infrastruktūrą į Lietuvą ar kitas šalis. Tuo metu saugumo dedamojoje, kurią moka gamtinių dujų vartotojai Lietuvoje, SGD terminalo išlaikymo kaštai šiuo metu nėra įtraukti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją