Toks naktinis miestelių žavesys kainuoja. Ar šį malonumą galime sau leisti sunkmečio sąlygomis? Sprendžiant iš „Ūkininko patarėjo“ kalbintų pašnekovų, išlaidos ne tokios jau ir didelės, kad tai priverstų atsisakyti vos ne vienintelio naktinio grožio pilkose mūsų gyvenvietėse.

Verslininko dovana

Vos prieš mėnesį įsižiebė Kretingalės miestelio (Klaipėdos r.) evangelikų liuteronų bažnyčią apšviečiantys prožektoriai, išryškinę nedidelio, bet skoningo architektūros kūrinio subtilybes. Sunku net patikėti, kad sovietmečiu šis statinys buvo paverstas sandėliu. Ši aplinkybė iki pastarojo meto lėmė dar vieną skriaudą – palei pačias bažnyčios duris nutiestas viešo naudojimo kelias.

– Kartu su įvairiomis komisijomis tarėmės, kaip tą keliuką atitolinti, galų gale buvo rastas visiems priimtinas sprendimas. Mums labai padėjo Kretingalėje įsikūrusios mėsos perdirbimo įmonės „Agrovet“ generalinis direktorius Augenijus Gudžiūnas. Bažnyčios apšvietimo idėja galbūt ir mano paties, tačiau seniūnijos galimybės buvo ribotos.

– O verslininko A. Gudžiūno iniciatyva buvo ne tik įrengti šviestuvai, nutiesti kabeliai, bet ir bažnyčios apšvietimui suvartojama elektra skaičiuojama ne per seniūnijos apskaitos prietaisus. Taigi tuo požiūriu verslininkas miesteliui dovanojo puikią kalėdinę dovaną.

– Bažnyčia būna apšviesta visą naktį, tai puikus reginys. Anksčiau planavome paprastesnį variantą, bažnyčią apšviečiant šalia pastatytais prožektoriais, o šis būdas sudėtingas ir brangus, nes bokštas apšviečiamas ant jo sumontuotų prožektorių šviesa. Net neįsivaizduoju, kiek visa tai kainavo, – „Ūkininko patarėjui“ pasakojo Kretingalės seniūnas Vytautas Gūžas, besidžiaugiantis įstabia dovana miestelio gyventojams ir jo svečiams.

Pats verslininkas nenorėjo atskleisti, kiek kainavo idėjos įgyvendinimas.

– Sakoma, kad Lietuvoje nieko neįmanoma padaryti, kad viskas čia blogai. Iš tikrųjų blogai tik mūsų mintyse. Kalbant apie kainą, tai čia ne piniginis klausimas, o idėjinis. Tebūnie tai šio krašto, žmonių tikėjimo, šviesios ateities simbolis, – sakė A. Gudžiūnas.

Grožiui ir saugumui

Be svarbaus reikalo retai kada važinėjame po nedidelius miestelius nakties metu. Štai kodėl Kretingos r. Darbėnų miestelio naktinis vaizdas buvo gana netikėtas atradimas – pasirodo, čia stovinti Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčia kasnakt apšviečiama jau trejus metus.

– Tai buvusio Darbėnų parapijos klebono Arūno Bladžiaus sumanymas, jam pagelbėjo visi parapijiečiai. Seniūnija prie bažnyčios apšvietimo prisideda tiek, kad sumokame už suvartotą elektros energiją, per metus susidaro apie 2 tūkst. Lt. Mūsų akimis tai nėra daug. Šviesos įsijungia ir išsijungia kartu su gatvių apšvietimu.

Nėra abejonių, kad miestelio centras tapo gražesnis ir patrauklesnis. Be to, pasiektas ne tik puikus estetinis vaizdas. Daug metų šiame aikštės pakraštyje apskritai nebuvo gatvių apšvietimo, nes nėra elektros stulpų, ant kurių būtume galėję pakabinti šviestuvus. Baltai žibanti bažnyčia dabar apšviečia buvusią tamsią miestelio centro dalį, mums nebereikėjo tiesti elektros linijos ir statyti jai atramų, – aiškino Darbėnų seniūnas Edvardas Stalmokas.

Seniūnas sakė apskaičiavęs, kad šviesoms degant visą naktį elektros per metus būtų išdeginama maždaug už 4 tūkst. Lt. Sunkmečiu nuspręsta kiek pataupyti, šviesas išjungia vidurnaktį, o vasarą jos beveik visai nedega. Jei ekonominė situacija pagerės, numatyta bažnyčią apšviesti visą naktį.
Toje pačioje seniūnijoje yra dar viena apšviesta – Laukžemės – bažnyčia, jos apšvietimu rūpinasi pati parapija.

Jubiliejaus nelaukė

Šiemet bus švenčiamas Salantų bažnyčios šimtmečio jubiliejus, tačiau vieno gražiausių šiame krašte architektūros statinio apšvietimu pasirūpinta jau prieš porą metų. Idėja kilo miesto bendruomenėje, tuometis klebonas Saulius Katkus mintį palaikė, jai pritarė ir Kretingos r. vadovai, iš biudžeto skyrę dalį reikalingų lėšų – 8 tūkst. Lt. Likusius pinigus suaukojo parapijiečiai.

Miestelio gyventojai prisidėjo ir atliekant statybos darbus – patys kasė griovius kabeliams, atliko kitus paprastesnius darbus, įrangą sumontavo specialistai.

O kiek gi bažnyčios apšvietimas kainuoja šiandien, pasiteiravome Salantų seniūno Kazimiero Galdiko.

– Bažnyčią apšviečia šviestuvai, kurių bendras galingumas – 2 kW. Kadangi pastaruoju metu labai taupome, šis apšvietimas išjungiamas anksčiau už miestelio žibintus, realiai per parą bažnyčia apšviečiama keturias valandas. Viena kilovatvalandė kainuoja 45 ct, tad nesunkiai apskaičiuosime, kad per mėnesį elektros energijos suvartojama maždaug už šimtą litų, – glaustai paaiškino seniūnas.
Dalis šviestuvų skleidžiamos šviesos patenka ir ant aukštų bažnyčią supančių medžių. Kai medžių šakelės apsnigusios arba apšerkšnijusios, sukuriamas nuostabios panoramos paveikslas.

Skatintina iniciatyva

Kultūros vertybių apsaugos departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis „Ūkininko patarėjui“ pripažino, kad iniciatyva tokiu būdu papuošti nedidelių miestelių centrus verta pritarimo, tik bėda, jog dėl užsitęsusio sunkmečio sunku tikėtis, kad tai bent jau artimiausiu metu taps masiniu reiškiniu.

– Iniciatyva didžiąja dalimi priklauso nuo savivaldybių. Tačiau yra ir išskirtinių pavyzdžių – tai Kretingalės bažnyčios apšvietimas. Sakyčiau, kad verslininkas imtųsi tokios iniciatyvos, retas atvejis net visos Lietuvos mastu. Žinoma, be bažnyčių yra ir daugiau puikių statinių, kuriuos būtų galima nakties metu apšviesti, jie papuoštų miestus ar miestelius, suteiktų jiems savitumo, bet ir vėl atsiremiame į tą pačią problemą – lėšų stygių. To reikalauti ar tik pageidauti būtų nelogiška, – sakė N. Puteikis.

Kadangi apšviečiami svarbūs statiniai, neretai kultūros paveldo objektai, primityvus, atmestinis darbas, aišku, būtų netoleruotinas. Paminklosaugininkas sakė, kad šios iniciatyvos turėtų būti derinamos su jų departamentu.

– Manau, tokia praktika pageidautina, nes visiškos saviveiklos būti negali, reikia atsižvelgti į statinio specifiką. Žodžiu, visa tai telpa į reikalavimą tokius darbus derinti. Neabejotina, kad paveldas turi būti matomas, atkreipiantis dėmesį, – pabrėžė N. Puteikis.
Įstabiai nakties metu atrodo ir kitos šio krašto bažnyčios – Kretingos, Kartenos, Palangos, Plikių.