Trečiadienį Vilniaus savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje AB Vilniaus šilumos tinklų direktorius Gerimantas Bakanas kalbėjo apie visame pasaulyje brangstantį biokurą bei dujas, kurių kaina didėjo net keturiskart.

„Pasaulyje vyksta tokie dalykai, kad turime anomaliją, kas liečia dujų kainas. Jeigu standartinė šiandienos kaina, kuri turėtų būti įvertinus savikainą apie 20-25 Eur už megavatvalandę, biržose vyrauja kaina arti 100 Eur.

Tai yra keturiskart didesnė kaina. Istorijoje nėra buvę tokių kainų. Yra nestandartinė situacija ir ji susidarė dėl daugybės veiksnių, praeitos žiemos šaltos, ištuštintų dujų saugyklų, dėl situacijos Azijoje.

Susidūrus su šia situacija turime ženkliai pabrangusias dujų kainas, o antras momentas, turime ženkliai brangstantį biokurą. Tas brangimas yra daugiau nei dukart lyginant su praėjusiais metais. Apibendrinus, VŠT negali daryti pasaulinėms kainoms įtakos, bet įmonė ieško būdų kaip šią situaciją sušvelninti Vilniuje“, – sakė jis.


Spalio mėnesį, prognozuojama, šildymo sąskaitos 50 kv. m. butui renovuotame pastate sieks 22 Eur, nerenovuotame – bus arti 38 Eur.

„Dar pastebėjimas, kiek įmonė gali padaryti įtakos šildymo kainoms, skaičiai labai paprasti.

Kuro kainos augimas mano minėtose sąskaitose sudaro 76 proc., 8 proc. – PVM ir tik 16 proc. sudaro pastoviosios sąnaudos, tai atlyginimai, įmonės remontas ir t.t.“, – sakė VŠT vadovas.

Valdas Benkunskas

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas spaudos konferencijoje pranešė, kad nuo rytojaus Vilniuje pradedamas visuotinis šildymo sezonas bei sakė, kad bus imamasi priemonių gyventojams padėti bei per laikotarpį išdėstyti gautas sąskaitas už šildymą.

„Kalbant apie lapkričio mėnesį, arba nuo jo, matant tas dujų kainų tendencijas ir augimą, VŠT su savivaldybe gyventojams pasiūlys fiksuoti kainos augimą, tai yra po vakar sprendimų Energetikos ministerijoje, yra nuspręsta, kad Vilniuje mes pasiūlysime fiksuoti 35 proc. kainų augimą lyginant su praėjusiais metais atitinkamo mėnesio kainomis, o tą visą skirtumą arba neprimokėtą kainos dalį, kuri gali susiklostyti, bus pasiūlyta gyventojams susimokėti vasaros mėnesiais, kai mokama tik už karšto vandens tiekimą.

Tai tokia žinia, kad gyventojams, jeigu bus poreikis, nereikės mokėti daugiau nei 35 proc. nuo praeitų metų kainos. Aišku, didelė dalis gyventojų papuls į tą Vyriausybės pagalbos ratą, kai didžiąją šilumos kainos dalį padengs valstybė“, – sakė jis.

Kaip teigė, nepriemoką bus galima sumokėti kaip 13 sąskaitą, sumą išdėlioti per 5 mėnesius arba net išdėstyti per 15 mėnesių. Gyventojai dėl mokėjimų atidėjimų turės kreiptis į VŠT ir ten susitarti individualiai.

„Didesnės sąskaitos pasimatys gruodžio mėnesį, kai jos bus gautos už lapkritį“, – įspėjo vicemeras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)