Kazlų Rūdos savivaldybė pasiryžo nutraukti bendradarbiavimą su šilumos tiekėja „Litesko“. Geresnių sąlygų savivaldybei ir gyventojams tikėtasi išsiderėti, perdavus „Litesko“ naudoti naują biokuro katilinę, savivaldybei atsiėjusią daugiau nei 4 mln. eurų. Tačiau derybos su šilumos tiekėja – be rezultatų.

„Buvo keliami du klausimai. Pirmas – šilumos ūkio nuomos kainos koregavimas, antras – numatoma šilumos kaina vartotojams. Mūsų derybos baigėsi niekuo, nes kita pusė, t. y., operatorius, nesileido į jokius kompromisus – netgi ėmė aiškinti, kad, jeigu mes nesutinkame su jų sąlygomis, jie tai interpretuos kaip sutarties pažeidimą“, – sako Kazlų Rūdos meras Vytautas Kanevičius.

Savivaldybė jau buvo įsivėlusi į teismus su „Litesko“ – teismas yra panaikinęs 2007-ųjų vietos tarybos sprendimą pratęsti šilumos ūkio modernizavimo ir renovacijos bei turto nuomos sutartį su „Litesko“ iki 2030-ųjų. Todėl dabar nutarta kreiptis į teismą, kad ir šilumos tiekimo sutartis su „Litesko“ dar penkiolikai metų būtų nutraukta.

„Gyventojams tai būtų tikrai naudinga, nes šiandien jau yra ne ta situacija, kuri buvo prieš penkiolika metų“, – teigia Kazlų Rūdos savivaldybės administracijos direktorius Valdas Kazlas.

„Žinoma, ar [šildymas] pigs, sunku prognozuoti, nes kuro kaina taip pat yra neprognozuojama, bet bent jau viliamės, kad ji neaugs. Jeigu eksploatuotų mūsų savivaldybės įmonė, ji būtų ne pelno siekianti organizacija ir šilumos kaina sumažėtų pelno dalimi“, – tvirtina V. Kanevičius.

Konkurencijos taryba yra nustačiusi, kad prieš septynerius metus savivaldybės sprendimas dėl šilumos sutarties pratęsimo su „Litesko“ dar penkiolikai metų turi trūkumų, kuriuos privalu ištaisyti, arba tą sprendimą reikia panaikinti. „Litesko“ atstovai „Panoramai“ sakė, esą lig šiol jokių pretenzijų iš savivaldybės nėra sulaukę, o kaip elgtis, spręs gavę konkrečius dokumentus.

“Džiaugiamės, kad Kazlų Rūdos savivaldybė gerbdama Konkurencijos tarybos ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimus ryžosi nutraukti konkurenciją ribojantį susitarimą. Sudarius palankias sąlygas konkurencijai visada laimi savivaldybių gyventojai: didėja paslaugų teikėjų pasirinkimas, jų paslaugų kokybė, mažėja kaina, o savivaldybės sutaupo biudžeto lėšas. Tikimės, kad jau nuo šiemet savivaldybėms laikytis konkurencijos teisės reikalavimų ir neprivilegijuoti savivaldybės įmonių, padės 2015 sausio 15 d. Konstitucinio Teismo nutarimas. Jame aiškiai pasakyta, kad sudarydamos viešųjų paslaugų teikimo sutartis savivaldybės privalo gerbti sąžiningos konkurencijos principus.” – sako Šarūnas Keserauskas, Konkurencijos tarybos pirmininkas.

Konkurencijos taryba 2012 m. balandžio 19 d. nustatė, kad Kazlų Rūdos savivaldybė pratęsusi sutarties su „Litesko“ galiojimą net iki 2030 m. apribojo kitų įmonių konkurencines galimybes.

2013 m. balandžio 15 d. LVAT pripažino KT nutarimo pagrįstumą.