Pastarosiomis savaitėmis naftos kainos nuolat smuko ir tai paskatino kelios priežastys: dolerio sustiprėjimas, Kinijos augimo sulėtėjimas, Jungtinėse Valstijose susidaręs skalūnų naftos perteklius ir įprastos žaliavos perteklius Artimuosiuose Rytuose.

„Nuo birželio, kai „Brent“ rūšies naftos kaina už barelį pasiekė 115 dolerių, ji nukrito beveik 20 proc. Praėjusios savaitės pabaigoje ji buvo pardavinėjama po 91 dolerį ir 48 centus už barelį – tai pats žemiausias kainos lygis nuo 2012 metų“, - rašo „The Daily Telegraph“.

Netgi karai ir įtampa Artimuosiuose Rytuose, priešingai negu prognozuota, nepadidino naftos kainos. O ateityje, leidinio teigimu, mūsų laukia amerikietiškos skalūnų naftos gavybos bumas ir jo pasekmė – nutrūkęs naftos importas į Jungtines Valstijas.

Liepos mėnesį Nigerija Jungtinėms Valstijoms nepardavė nė vieno barelio naftos, nepaisant to, kad visais pastaraisiais metais ji buvo pagrindinė naftos tiekėja amerikiečiams.

Virtinės naftos eksportuotojų ekonomika beveik visiškai priklauso nuo pasaulinių naftos kainų. Anot „The Daily Telegraph“, kai kurie ekspertai paskaičiavo, kad Rusijos biudžetą ištiks deficitas, kai tik naftos kaina nusmuks žemiau 120 dolerių už barelį – o tai kaip tik įvyko prieš įvedant Rusijai tarptautines sankcijas dėl Ukrainos.

Žinoma, pinganti nafta gali smogti ir amerikiečių naftos įmonėms, nes jei kainos ir toliau mažės, skalūnų naftos gavyba gali tapti per brangi.

„Dabar visų žvilgsniai krypsta į OPEC – ar kartelio šalys per savo sekantį susitikimą lapkričio mėnesį sugebės susitarti dėl mažesnių išgaunamos naftos kiekių“, - rašo „The Daily Telegraph“, pažymėdamas, kad OPEC dabar „jau ne ta“, ir kad šių priemonių taip pat gali nepakakti, siekiant sustabdyti naftos kainų kritimą.

Anot laikraščio, mažėjančios naftos kainos yra naudingos Europos ekonomikoms ir ypač Didžiajai Britanijai.

Pasak „The Daily Telegraph“, sumažinti kainų už benziną neįmanoma, nes rankas ir kojas yra surišusi politika, ribojanti angliavandenilio dujų išmetimą į atmosferą – tai neleidžia sumažinti degalų kainų vartotojams.

Nepaisant to, neseniai prasidėjus Didžiosios Britanijos ekonomikos kilimui, šalies vyriausybei vertėtų pamąstyti, kaip iš šios padėties išgauti šaliai daugiausia naudos, pažymi britų laikraštis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (467)