Praėjusią savaitę rusiškas dujas naudojantys Lietuvos šilumos tiekėjai pareiškė, kad gamtinės dujos iki naujo šildymo sezono pradžios brangs 30 procentų. Lietuvos šilumos tiekimo įmonės už gamtines dujas gegužės mėnesį mokėjo 1598 litų už toną naftos ekvivalento (Lt/tne) su transportavimo mokesčiu. Balandį dujų kaina buvo 116 litų mažesnė ir sudarė 1482 Lt/tne.

"Tai dar vienas rimtas signalas, kad Lietuvos laukia brangiausias ir sudėtingiausias šildymo sezonas. Gyventojai neturėtų užsimiršti - dalį vasaros atostogoms pajūryje numatytų lėšų būtų protinga atidėti žiemai", - teigė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Vytautas Stasiūnas.

"Societe Generale Bank" duomenimis, pernai ir šiemet pamažu kilusi Lietuvai tiekiamų dujų kaina vasarą pradės didėti drastišku tempu. Nuo 2010 metų sausio iki šių metų kovo ji pakilo nuo 309 iki 379 dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų. Gegužę šoktelėjo iki 409 dolerių. Pagal išankstines prognozes, liepą prie Lietuvos sienos dujos jau kainuos 466 dolerius už 1 tūkst. kubinių metrų, rugsėjį ir spalį kaina šoktels iki 489 dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų ir iki gruodžio nukris nežymiai iki 486 dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų. Taigi per dvejus metus dujų kaina Lietuvai pakiltų net 180 dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų dujų.

Šiuo metu Rusijos dujų monopolininkė "Gazprom" dujas Lietuvai parduoda už didžiausią kainą tarp visų ES valstybių. Lietuva moka brangiau net už artimiausias savo kaimynes - 15 proc. daugiau negu Latvija ir Estija.

Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, kad Lietuva už dujas vieninteliam tiekėjui moka ne ekonominę, o politinę kainą. Duodama interviu Vokietijos dienraščiui "Frankfurter Allgemeine Zeitung" D.Grybauskaitė pareiškė, kad iki šiol tebejaučia spaudimą iš Rusijos, o akivaizdžiausias tokio spaudimo rezultatas yra gerokai didesnė nei kitoms Europos šalims Lietuvai tiekiamų dujų kaina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją