Tokį laišką, atsiųstą kartu su nuotrauka, alytusplius.lt redakcijai parašė sunerimęs alytiškis. Saulėtą trečiadienį ne jis vienas pastebėjo iš pagrindinės miesto katilinės kamino rūkstančius juodus dūmus.

UABLitesko“ filialo „Alytaus energija“ vadovas Vytautas Čeponis patikino, kad joks neleistinas kuras nebuvo kūrenamas.

„Mes vykdėme bandymus, panaudodami visą turimą rezervo kurą – mazutą. Apie tai iš anksto buvome informavę aplinkosaugininkus, situaciją nuolat stebėjome ir patys – tam yra įrengta monitoringo sistema.

Iš tikrųjų vakar apie 10 val. ir 17 val. buvo užfiksuoti trumpalaikiai nukrypimai, kurių metu ir galėjo pasirodyti tamsūs dūmai. Bet leistinų gamtosauginių normatyvų mes neviršijome, viskas pas mus yra kontroliuojama“, - patikino V. Čeponis.

Anot jo, pagrindinis šilumos energijai gaminti naudojamas kuras yra dujos ir biokuras. Bet pagal nustatytą tvarką, įmonė privalo turėti rezervinio kuro - mazuto.

„Jo įprastai nekūrenama. Bet laukiant atšalimo, kas buvo prognozuota ir sausio mėnesį, ir esant tikimybei, kad gali prireikti užkurti mazutą, mes išbandome sistemą, kad prireikus kūrenti mazutu, viskas vyktų sklandžiai“, - kalbėjo „Alytaus energijos“ vadovas.

Ne vieno pranešimo apie iš pagrindinės miesto katilinės kylančius juodus dūmus trečiadienį sulaukė ir Alytaus aplinkosaugininkai.

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Alytaus agentūros vedėjas Romualdas Gavėnas patvirtino, kad iš „Alytaus energijos“ mėnesio pradžioje buvo gautas pranešimas apie numatomus bandymus, kuris truks iki sausio 31 dienos.

„Įmonė turi tokią teisę ir tokiais atvejais yra leidžiama šiek tiek didesnė tarša nei įprastai. Tačiau kol kas nukrypimų nuo normos neužfiksavome“, - sakė R. Gavėnas.

Aplinkos apsaugos departamento direktorius Stasys Vanagas pasidžiaugė, kad žmonės reaguoja ir informuoja apie galimus aplinkosauginius pažeidimus. Pastaruoju metu aplinkosaugininkai sulaukia nemažai pranešimų apie įtarimus, kad šildymui naudojamas netinkamas kuras.

Dažniausia pasitaikantis pažeidimas – šildymui naudojamos laminuotos baldų atliekos, kurios yra neleistinas kuras. Jį dažniausia linkę naudoti individualių namų, garažų savininkai.