Anot Litgrid“ vadovo Roko Masiulio, sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais svarbi skirstykla taip pat prisidės didinant elektros perdavimo tinklo patikimumą, tarpsisteminį pralaidumą su Švedija ir Latvija ir atsinaujinančių energijos išteklių integraciją.

„Netoli istorinės Saulės mūšio vietos statoma Mūšos skirstykla reikšmingai prisidės prie šalies energetinės nepriklausomybės siekio. Naujoji skirstykla užtikrins patikimesnį elektros tiekimą Šiaurės Lietuvoje ir kartu bus svarbi energetinė elektros perdavimo tinklo arterija, jungianti Rytų ir Vakarų Lietuvą. Be to, ji leis padidinti tarpsisteminį pralaidumą su Švedija ir Latvija, o tai sudarys sąlygas pigesnės elektros energijos importui iš Skandinavijos valstybių ir elektros eksportui“, – pranešime teigė R. Masiulis.

Naujosios skirstyklos „Mūša“ statybos projektas vyksta 3,69 ha plote ir yra sudarytas iš trijų etapų. Pirmuoju operatorė įrengs skirstyklos pamatus, vėliau sumontuos jungtuvų, skyriklių, matavimo transformatorių, viršįtampių ribotuvų ir kitą įrangą, būtiną skirstyklos veikimui.

Užbaigus statyti skirstyklą, bus pradėti antrojo ir trečiojo etapo darbai – 3,4 km ilgio 330 kV elektros oro linijos Jelgava–Šiauliai ir oro linijos atšakos į Telšius Joniškio rajono savivaldybėje rekonstrukcija, taip pat oro linijų prijungimas prie naujosios skirstyklos.

Pastačius naują 330 kV skirstyklą „Mūša“ bus pagerintas tinklo patikimumas, nes ilgiausia elektros linijos atkarpa bus beveik tris kartus trumpesnė nei dabar. Šiuo metu teritorijoje yra T formos trijų linijų sujungimas, o bendras linijų ilgis siekia net 182 km. Tad, atsiradus sutrikimui vienoje vietoje, atsijungtų visos trys linijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją