Nuosmukis jau dabar juntamas JAV Teksaso, Oklahomos ir Šiaurės Dakotos valstijose, kur itin išvystyta naftos pramonė, – šias JAV valstijas krečia įkeisto turto konfiskacijų virtinė, lėtėja ekonomikos augimas.

„Laikas siųsti SOS signalą, kol dar nėra per vėlu“, - patikino vienas iš energetikos fondo „Again Capital“ įkūrėjų Johnas Kilduffas.

Šiuo atveju SOS reiškia „save our shales“ (liet. išgelbėkite mūsų skalūnus). J. Kilduffas baiminasi, kad Saudo Arabijos strategija užtvindyti pasaulį nafta ir daryti spaudimą didelių išlaidų patiriantiems gamintojams JAV padarys galą amerikietiškam skalūnų verslui.

„Nors šiuo metu su šypsena važiuojame į degalinę, judame atgal priklausomybės nuo OPEC ir naftos iš užsienio keliu“, - tikina jis.

Vyriausiasis strategas iš „Horizon Investments“ Gregas Valliere’as mano, kad naftos pramonės nuosmukis gali tapti naujuoju galvosūkiu Kongresui.

„Jei Vašingtonas gali gelbėti bankų ir automobilių gamybos sektorius, kodėl gi jam nepagelbėjus naftos bendrovėms?“ – sausio 14 d. sakė jis.

Sheila Hollis iš teisininkų įmonės „Duane Morris“ taip pat teigia girdėjusi kalbų dėl naftos pramonės smukimo, tačiau tikina abejojanti, kad Vašingtonui pavyks rasti politinės valios tokiam sprendimui priimti.

„Tai turi teorinės prasmės, bet jiems reikėtų neįtikėtinai daug pastangų šiam tikslui pasiekti“, - įsitikinusi ji.

Be abejonės, mintys dėl federalinės pagalbos dar tik pirminėje stadijoje. Amerikos naftos instituto (The American Petroleum Institute) atstovas patikino girdintis šias naujienas pirmą kartą.

Be to, nepanašu, kad Kongresui jau būtų pateikta kokių siūlymų skirti kokių reikšmingesnių paramos paketų. Vis dėlto senatorė Lisa Murkowski ir respublikonas Fredas Uptonas planuoja susitikti ir aptarti pagalbos energetikos sektoriui paketą, galimai apimsiantį kuklesnius siūlymus spartinti gamtinių dujų eksportavimo procesą, o taip pat ir palengvinti aplinkosaugos reikalavimų naštą.

Ar naftos pramonė nori finansinės pagalbos?

33 metus energetikos sektoriaus finansavimo srityje dirbantis Buddy Clarkas iš teisininkų įmonės „Haynes and Boone“ abejoja, ar finansinė pagalba pakeistų situaciją.

„Federaliniai pinigai nepadės situacijos išlyginimui“, - įsitikinęs jis. Taip pat jam abejonių kelia ir klausimas, ar itin nepriklausomi naftos gamintoja, pavyzdžiui, veiklą vystantys Teksase, iš esmės sutiktų priimti finansinę pagalbą.

„Iš tikrųjų niekas nenori gultis į lovą su federaline valdžia“, - vaizdingai situaciją nupasakojo B. Clarkas.

JAV nepriklausoma naftos asociacija (The Independent Petroleum Association of America), atstovaujanti tūkstančiams nepriklausomų gamintojų, informavo, kad jos nedomina Vašingtono finansinė parama.

DELFI primena, kad po tarptautinių sankcijų Iranui atšaukimo naftos kaina dar labiau smuko.

„Brent" nafta pirmadienio dienos prekyboje atpigo 0,02 JAV dolerio, iki 28,92 dolerio už barelį, šviesiosios JAV naftos WTI ateities sandoriai pakilo 0,02 JAV dolerio, iki 29,44 dolerio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (724)