Skelbiama, kad valstybės biurų pastatuose įsikūrusios įstaigos per šešis šių metų mėnesius suvartojo 33,26 mln. kWh elektros ir šilumos energijos, tai yra 16 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį prieš metus, kai buvo suvartota 38,61 mln. kWh. Palyginti su tuo pačiu periodu 2022 m., suvartota 15 proc. mažiau elektros energijos ir 16 proc. mažiau šilumos energijos.

„(...). Šiais metais kas mėnesį fiksavome mažesnį energijos vartojimą palyginti su atitinkamu periodu 2021–2022 metais. Prie to prisideda ne tik pasikeitę vartotojų įpročiai, atsakingas įstaigų požiūris į valdomą nekilnojamąjį turtą, perteklinio turto atsisakymas, bet ir Turto banko įgyvendinamas Energinio efektyvumo priemonių planas. (...)“, – įsitikinęs Turto banko Turto valdymo departamento direktorius Jonas Stravinskas.

Pažymėtina, kad per pirmąjį šių metų pusmetį Turto banko valdomuose valstybės biurų pastatuose pakeista 36,5 tūkst. liuminesencinių ir kaitrinių šviestuvų į LED. Iš viso šiais metais planuojama pakeisti 40 tūkst. šviestuvų. Buvo keičiami pasenę ir neefektyvūs kondicionavimo įrenginiai.

Ant pastatų stogų šiais metais pradėtos montuoti saulės jėgainės. Šiuo metu jos jau sumontuotos ant modernizuojamų pastatų Vytauto g., Marijampolėje, Ozo g., Vilniuje ir Atgimimo g., Ignalinoje stogų. Iki metų pabaigos numatoma sumontuoti saulės elektrines dar ant bent penkių pastatų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose stogų.

Tarp jų ir ant šiuo metu baigiamo modernizuoti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pastato A. Vivulskio g. 11, Vilniuje. Metų pabaigoje taip pat planuojama paleisti saulės parko dalis, kurios pilnu pajėgumu bus eksploatuojamos nuo 2024-ųjų.

Ruošiantis naujam šildymo sezonui daug darbų vyksta modernizuojant šilumos ūkį. Pasirašytos sutartys ir pradėti 60 šilumos punktų automatizavimo darbai, trys objektai, kurie iki šiol buvo šildomi dujomis, prijungti prie centralizuotų šildymo tinklų.

Rugpjūtį buvo pasirašyta sutartis su bendrove „Exergio“ dėl 41 pastato šildymo, vėdinimo ir vėsinimo sistemų automatizavimo. Bendras pastatų, kuriuose bus automatizuotos inžinerinės sistemos plotas yra 112 tūkst. kv. m. Darbų metu bus prijungiami valdikliai, sujungiant juos į vieną tinklą, taip pat automatizuojami skaitikliai, įdiegiant galimybę juos nuskaityti nuotoliniu būdu.

Darbai pastatuose bus atlikti iki metų galo, o įgyvendinus šią priemonę bus galima taupyti 10–13 proc. elektros ir šilumos energijos. Per 2024 m. planuojama automatizuoti dar 30 pastatų inžinerines sistemas, nurodoma pranešime.

Šiuo metu Turto bankas įgyvendina 11 pastatų visoje šalyje modernizaciją. Taip pat yra pateiktos paraiškos dėl dalinio finansavimo ES fondų lėšomis 9 objektų atnaujinimo projektams, iš jų dėl keturių jau pasirašytos finansavimo sutartys, du projektai tebėra vertinami, likę – finansavimą gavo ir šiuo metu derinamos sutartys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją