Gauti duomenys leis operatyviai pašalinti galimas kliūtis ir pavojus, užtikrinti tinklo ir įrenginių priežiūrą, o panaudojant dirbtinį intelektą – ir užbėgti incidentams už akių, teigiama „Litgrid“ pranešime.

„Siekdami efektyvinti elektros tinklo priežiūrą ir procesus, pirmą kartą atlikome išmanųjį visų aukštos įtampos oro linijų skenavimą. Gauti duomenys padės mūsų specialistams įvertinti oro linijų ir tinklo įrenginių būklę, saugius atstumus nuo laidų iki žemės, augmenijos ir kitų objektų, taip pat identifikuoti pavojingus medžius. Visa tai leis operatyviau ir patogiau atlikti oro linijų priežiūrą ir padės užtikrinti elektros perdavimo sistemos patikimumą“, – pranešime sakė „Litgrid“ Perdavimo tinklo departamento direktorius Vidmantas Grušas.

110 kV įtampos oro linijų skenavimas šių metų liepą-rugpjūtį buvo atliktas pasitelkus sraigtasparnį su „LiDAR“ įranga. Ši lazerinio skenavimo technologija surenka didžiulį taškų masyvą, kurį apdorojus specialia programine įranga sukuriamas trimatis aplinkos modelis su išskirtais objektais – pastatais, keliais, medžiais, krūmais, elektros linijų stulpais, laidais ir kt. Kartu fotografuojami linijų elementai – tai padeda įvertinti realią situaciją ir tinklo infrastruktūros būklę.

Šiuo metu vyksta nuskenuotų oro linijų duomenų perkėlimas į bendrovės informacines sistemas ir apdorojimas, o pilną ataskaitą darbus atlikusi bendrovė „Aerodiagnostika“ yra įsipareigojusi pateikti „Litgrid“ iki lapkričio mėnesio pabaigos. Tuomet bus atliekama duomenų analizė ir planuojami tolimesni veiksmai, konkretūs darbai nustatytų defektų ar pavojų keliančių objektų šalinimui.

Siekiant užtikrinti patikimą elektros perdavimą visoje šalyje, antžeminių elektros linijų priežiūra yra vykdoma nuolat. Visos oro linijos yra apžiūrimos mažiausiai kartą per metus, o nustatyti defektai oro linijoje ir jos apsaugos zonoje yra fiksuojami „Litgrid“ informacinėje turto valdymo sistemoje ir, atsižvelgiant į jų lygį, suplanuojamas šalinimas.

97,5 proc. „Litgrid“ akcijų priklauso Energetikos ministerijos valdomam holdingui „Epso-G“.

„Litgrid“ akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilniaus biržos Papildomajame prekybos sąraše.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją