Dabar pagal gavybos apimtis Irakui pavyko aplenkti Iraną, kuris priverstas mažinti gavybą dėl Europos Sąjungos ir JAV įvestų sankcijų, įsigaliojusių nuo 2012 m. vidurio. Iranas liepą išgavo 2,82 mln. barelių naftos - 173 tūkst. barelių mažiau nei birželį. Naftos gavyba Irake didėjo sparčiau nei bet kurioje Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) šalyje. Antroje vietoje atsidūrė Kuveitas, šioje šalyje naftos gavyba padidėjo 26 tūkst. barelių per parą.

Naftos gavybos augimui Irake daugiausia įtakos turėjo dviejų naftos uostų paleidimas pietinėje šalies dalyje, dėl to eksporto galimybės buvo gerokai išplėstos.

Irakas planuoja padidinti naftos gavybą du kartus iki 2015 metų. Tačiau dėl šalies centrinės valdžios ir pusiau autonominio Kurdistano vyriausybės konflikto padaryti tai bus sudėtinga. Kurdai kaltina Bagdadą mėginimais sulaikyti pajamas, gautas nuo naftos pardavimų, ir kviečia užsienio kompanijas aplenkdami vyriausybę. Nepaisydamos Bagdado grasinimų atimti iš šių kompanijų teisę dirbti likusioje Irako teritorijoje, tokios garsios korporacijos kaip "Exxon Mobil" ir "Total" sutiko bendradarbiauti su kurdais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)