Vyriausybei nutarus gyventojų kainos kompensavimui skirti 54 mln. eurų, parlamentarai trečiadienį aiškinosi, kodėl rinkoje atpigus energijai, vis dar reikalingos kompensacijos, o į tarifą įtraukta kur kas aukštesnė nei dabartinė rinkos kaina.

Neatmeta sunkios žiemos: galimos provokacijos iš Rusijos

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius pažymėjo, kad nustatant tarifus įskaičiuota prognozuojama kaina siekia apie 101 eurų už MWh, tačiau yra tikimybė, jog metų pabaigoje situacija dujų rinkoje pasikeis.

Ankstesnis kainos fiksavimas perkant dujas esą atliktas pagal praėjusių metų situaciją ir neapibrėžtumus rinkoje, siekiant suvaldyti kainų svyravimus.

„Viešojoje erdvėje matome diskusijų, kad 101 euras yra santykinai didesnė kaina, nei yra rinkoje. Bet noriu paminėti, kad gamtinių dujų kaina turėtų būti prognozuojama tuo metu, kai jos naudojamos.

Dujų kainos nukritusios, bet metų pabaigoje yra neapibrėžtumų rinkoje: kaip Europa bus pasiruošusi, kokia bus žiema, ar nebus provokacinių veiksmų iš Rusijos, kas gali lemti dujų kainą metų pabaigoje“, – Seimo Biudžeto ir finansų komitete (BFK) kalbėjo R. Pocius.

Renatas Pocius

Jis atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu dujų rinkoje kainos vėl auga.

„Yra didžiuliai svyravimai, volatilumai, yra daug rizikų, kad tos prognozės metų pabaigoje gali būti kur kas pesimistiškesnės“, – sakė pirmininkas.

„Šių metų pirmą pusmetį po kompensacijos, vartotojai realiai mokėjo 58 eurus už megavatvalandę, o dabar, kadangi VERT nustatė 4–5 centais už kubinį metrą mažesnę kainą, šiandien kaina suskaičiuota į tarifą yra 53 eurai už megavatvalandę – prognozuojama, tai yra antro pusmečio“, – kalbėjo R. Pocius, turėdamas omenyje jau kompensuotą, galutinę kainą vartotojams.

Žada daugiau diskusijų dėl kitų metų

Opozicijos atstovai turėjo klausimų posėdžio dalyviams. Seimo narys Valius Ąžuolas paprašė detalizuoti dujų tiekėjo „Ignitis“ pirkimus.

„Kiek brangių dujų turime nupirktų į priekį – pusei metų, metams ar dar daugiau?“, – klausė „valstietis“ V. Ąžuolas.

R. Pocius teigė, kad dujų kainos fiksavimas atliktas iki metų pabaigos, o kitiems metams svarstoma, kaip suvaldyti kainų svyravimus.

„Svarstome galimybę ir diskutuojame dėl portfelio diversifikavimo kitų metų pirmai pusei. Per penkias dienas turime beveik 50 proc. augimą liepos mėnesiui. Reikia, matyt, diskutuoti, kaip suvaldyti didžiulius kainų svyravimus kitais metais. Alternatyvas viešai diskutuosime su visuomene“, – teigė VERT pirmininkas.

Ignitis grupės“ atstovas Mantas Mikalajūnas patvirtino, kad fiksavimas numatytas iki šių metų pabaigos. Dabar diskutuojama dėl naujų pirkimų, tačiau sprendimai nepriimti.

„Su VERT jau pradėjome pokalbius, ar nereikėtų tam tikrą portfelio dalį, esant pakritusioms kainoms, užsifiksuoti kitų metų pirmam pusmečiui, nes laukia dar viena žiema. Procesas, nors ir dabar viskas atlikta pagal teisės aktus, bus viešesnis, sudarysime galimybę reaguoti į tą dalinį portfelio fiksavimą“, – sakė grupės Reguliuojamų veiklų vadovas ir valdybos narys M. Mikalajūnas.

Dujų tarifai gyventojams 2023 m.

Anot jo, šiemet įstatymų pakeitimai leido apsaugoti vartotojus nuo kainų svyravimų, ta galimybe ir pasinaudota.

„Iki 2021 metų pabaigos net įstatymas neleido daryti jokių kainos fiksavimų. Kainodara reguliuojamų kaina ir sudėtinga, ir paprasta: prognozuojama kaina ateinančiam pusmečiui ir tada faktinė kaina gali skirtis nuo prognozės.

Kai paskutiniais metais pamatėme, kad tie skirtumai pakankamai ženklūs ir jie turėtų kristi ant vartotojų pečių, įstatymo pakeitimai leido fiksuoti, kad tai, ką suprognozavai – tai nesikeis“, – sakė M. Mikalajūnas.

Anot jo, žiūrint į šios dienos dujų sandorių kainas, žiemą matyti 53 eurai už megavatvalandę.

„Ta kaina žiemos laikotarpiui atitinka tą kainą, kurią mūsų vartotojas mokės po visų kompensacijų. Kad suprastume: nėra čia kažkokie milžiniški skirtumai, ką vartotojas realiai mokės ir kokia kaina formuojasi tam laikotarpiui, kai dujų suvartojimas yra didžiausias“, – sakė M. Mikalajūnas.

Seimo narys, Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys pripažino, kad vartotojų galutinė kaina yra svarbu, bet atkreipė dėmesį į kompensacijas, kurios yra iš valstybės lėšų: „per kitą eilutę sumokame – per mokesčius“.
SGD

Parlamentaras V. Ąžuolas klausė, ar dabar galima būtų įsigyti SGD dujų ir jas saugoti Latvijoje.

„Fizines dujas įsigyti galima, bet reikia suprasti, kad Inčukalnio dujų saugyklos pajėgumai yra visai išparduoti“, – atsakė M. Mikalajūnas.

Diskusijoje kilo klausimų ir dėl biokuro. Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius teiravosi, ar Valstybinių miškų urėdija įgyvendina Vyriausybės įpareigojimus. Energetikos viceministrė Inga Žilienė teigė, kad biokuro turėtų pakakti.

„Valstybinių miškų urėdija jau įsipareigojusi patiekti didesnį kiekį žiemą SM3 biokuro, miško kirtimo liekanų. Taip pat yra rezervinių miškų galimybė. (...) Taip pat turėtų būti šiandien priimamas Vyriausybės nutarimas dėl galimybės importuoti biokurą. Tai tikrai sekame situaciją ir kiekių kitam šildymo sezonui turėtų pakakti“, – sakė I. Žilienė.

Dujų kaina gyventojams nuo liepos mažėja

Nuo kito mėnesio vartotojams, naudojantiems dujas maistui ruošti (I grupė) dujų kaina bus 1,36 euro už kubinį metrą (pirmąjį pusmetį – 1,40 euro), šildantiems namus (II gr.) kaina mažėja 5 centais iki 87 centų už kubą, o daugiausiai suvartojantiesiems (III gr.) – taip pat pinga 5 centais iki 83 centų už kubinį metrą.

Visos kainos yra su valstybės kompensacija. Pastovus mėnesio mokestis nesikeičia: pirmajai grupei jis yra 56 centai, o antrai ir trečiai – 3,99 euro.

Vyriausybė į mėnesį pratęsė dalines kompensacijas už dujas buitiniams vartotojams: antrąjį pusmetį jos sieks 63 centų už kubinį metrą (dabar jis yra 99 centai) (su PVM).

VERT skaičiavo, kad be kompensacijų buitiniams vartotojams dujų kaina, palyginti su dabartine (kompensuojama kaina), nuo liepos išaugtų 45–70 proc., priklausomai nuo vartotojų grupės. Remiantis naujausiais patvirtintais tarifais, be kompensacijos jie būtų: 1,99 euro, 1,50 euro ir 1,46 euro.

Pasak Energetikos ministerijos, šioms kompensacijoms 2023 metų antrąjį pusmetį iš valstybės biudžeto reikės apie 54,5 mln. eurų su PVM. Taip siekiama išlaikyti kainas buitiniams vartotojams nepakitusias. Viešojoje erdvėje pastaruoju metu iškelta klausimų, kodėl rinkoje taip smarkiai atpigus dujoms, gyventojams dar reikia kompensuoti jų kainą tam išleidžiant dešimtis milijonų eurų.

Nyderlandų TTF prekybos taške dujų kaina šiuo metu paaugo iki 36 eurų už megavatvalandę (MWh), nors buvo nukritusi iki 25 eurų. 1 kubinis metras yra lygus ~0,01055 MWh, vadinasi, vieno kubo kaina dabar yra apie 38 centai (be PVM, be transportavimo ir kitų mokesčių).

Energetikos ministras Dainius Kreivys Vyriausybės posėdyje teigė, kad dujų kainą sudaro įvairios dedamosios, o padėtis pasaulyje nestabili.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad esant nestabiliai situacijai dalis dujų yra įsigyta apsidraudimo sandoriais“, – sakė D. Kreivys.
Dujos nafta energetika

Jis leido suprasti, kad dujos įsigytos didesne kaina, apsidraudimo sandoriais, „nes niekada negali žinoti, kokia bus situacija“.

„Matome, kokie dalykai vyksta Baltijos jūroje su infrastruktūra <...>. Todėl apsidraudimo sandoriai būtini, reguliatorius juos įskaičiavęs į saugumo dedamąją, į kainą, taip pat įdėta išdujinimo, transportavimo ir saugojimo saugyklose kaina. Dėl mano minėtų rizikų dujų kaina dar vis reikalaus papildomos kompensacijos“, – kalbėjo D. Kreivys.

VERT dokumentuose nurodoma, kad antrojo pusmečio tarifų buitiniams vartotojams skaičiavimuose „Ignitis“ naudoja prognozuojamą gamtinių dujų pirkimo kainą – 101,853 euro už MWh (be PVM). Taryba nurodo, kad tai yra 34 eurais arba 25,1 proc. mažiau nei pirmajam pusmečiui įtraukta gamtinių dujų produkto kaina (135,941 euro už MWh).

Be to, bendrovė 70,80 proc. II pusmečio kiekio gamtinių dujų, skirtų buitinių vartotojų gamtinių dujų poreikiams, pritaikė finansinius instrumentus, fiksuojant vidutinę svertinę šio dujų kiekio įsigijimo kainą 125,182 euro už MWh (be PVM).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)